Youtube

Youtube
Βρείτε το κανάλι μας στην ψηφιακή πλατφόρμα youtube.

Δευτέρα 10 Απριλίου 2017

Χειρόγραφο του συγγραφέα Γιώργου Κοτζιούλα με τον τίτλο "ΕΞΑΠΟΣΤΕΙΛΑΡΙΟΝ"

Ακολουθούν σχόλια από τον Κώστα Κοτζιούλα, γιό του συγγραφέα Γιώργου Κοτζιούλα:

Αγαπητέ, κύριε Κουτρούλη, σας στέλνω το χειρόγραφο ανέκδοτο ποίημα του πατέρα μου Γιώργου Κοτζιούλα με τίτλο " Εξαποστειλάριο", αφιερωμένο στο μητροπολίτη Ιωαννίνων και μετέπειτα αρχιεπίσκοπο Σπυρίδωνα.
Λίγα λόγια για την ιστορία:
Στα τέλη του 1942 ο Κοτζιούλας μετά από μια μακρά πορεία15 ημερών περίπου φτάνει από την Αθήνα στο χωριό του την Πλατανούσα Ιωαννίνων (τώρα - άλλοτε Πρεβέζης και άλλοτε Άρτας). Ένα βασικό του πρόβλημα είναι τα φθαρμένα παπούτσια του, τα χωρίς πάτο, σε μια περιοχή όπου υπάρχουν μόνο μονοπάτια δύσβατα και, συνήθως, πετρώδη. Στην αλληλογραφία του με τον φίλο του αρχιτέκτονα Πάνο Τζελέπη και με άλλους εκθέτει με κάθε τρόπο το επιτακτικό για λύση πρόβλημά του, που του αποστερεί τη δυνατότητα κάθε μετακίνησης. Ανάμεσα στις επιστολές που στέλνει μία τουλάχιστο απευθύνεται και στον τότε μητροπολίτη Ιωαννίνων Σπυρίδωνα, τον οποίο φαίνεται πως γνωρίζει προσωπικά, μέσω της συναναναστροφής του με κοινούς φίλους όπως ο ο φιλόλογος και ιστοριοδίφης Χρίστος Σούλης (1892-1951). Ο μητροπολίτης ανταποκρίνεται αμέσως και του στέλνει ένα ζευγάρι παπούτσια άριστης ποιότητας. Ο Κοτζιούλας ως ελάχιστο και μοναδικό δείγμα τής ευγνωμοσύνης του τον ευχαριστεί γράφοντας το ποίημα "Εξαποστειλάριον". Όπως φαίνεται σε αυτό χρησιμοποιεί γλώσσα εξεζητημένη, μεικτή, αφενός προσάδουσα στον εκκλησιαστικό λόγο ως προς τη γραφή και αφετέρου συγκλίνουσα προς το σατιρικό ποιητικό λόγο ως προς το περιεχόμενο. Έτσι θεωρεί ότι μπορεί να εκφράσει καλύτερα τις ευχαριστίες του ένας ταπεινός ποιητής (εκπρόσωπος των Μουσών) προς ένα σεβαστό ιεράρχη (του Θεού μυσταγωγό). Ακόμη και ο τίτλος "Εξαποστειλάριον" είναι παρμένος από τη χριστιανική ορολογία. Φαίνεται γεγονός απίθανο να χρησιμοποιούσε ο Κοτζιούλας τέτοια μορφή λόγου και περιεχομένου, αν δεν γνώριζε προσωπικά και μάλιστα καλά το χαρακτήρα και την προσωπικότητα τού Σπυρίδωνος,αν δεν γνώριζε δηλαδή ότι δεν θα παρεξηγηθεί από αυτόν και ότι δε θα τον θεωρήσει ασεβή.
Μη σας μπερδεύει ο λογότυπος τού επιστολόχαρτου. Αυτό το κουβαλάαπό την Αθήνα, ενώ η επιστολή γράφεται από την Πλατανούσα. Με τον εκδοτικό οίκο "Δημητράκος", στην Αθήνα, ο Κοτζιούλας είχε σχέση εργασιακή,
.

Με εκτίμηση Κ. Κοτζιούλας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου