Youtube

Youtube
Βρείτε το κανάλι μας στην ψηφιακή πλατφόρμα youtube.

Τετάρτη 4 Αυγούστου 2021

Δ.Τσάκωνας: Σοσιαλδημοκράτης ο Ίων Δραγούμης

 



Ο Δ.Τσάκωνας χριστιανοσοσιαλιστής και κοινοτιστής μας άφησε σημαντικό έργο, το οποίο όμως σκιάστηκε από την συνεργασία του με την χούντα. Υπήρξε πολυγραφότατος, έντιμος επιστήμονας και προσέγγιζε τα θέματα που εξέταζε αξιολογικά ουδέτερα. Στο δοκίμιο που δημοσίευσε στο περιοδικό "Ελληνική Δημιουργία" με τον τίτλο ο "Ιωνας Δραγούμης ως εξαίρεση" επισημαίνει ότι η κοινοτιστική αφετηρία του καταλήγει στην σοσιαλδημοκρατία. Στό ίδιο συμπέρασμα καταλήγει ο Α.Κύρτσης που μελέτησε το περιοδικό του Ίωνα την "Πολιτική Επιθεώρηση" όπου διαπίστωσε ότι σε αυτό συνεργάζονταν πολλοί από τον Όμιλο Παπαναστασίου. Εκτός από τον Α.Σβώλο είχε καλέσει σε συνεργασία τον Γ.Παπανδρέου. Το ίδιο διάστημα είχε δώσει άρθρο του στον Κορδατο για να δημοσιευθεί στον "Ριζοσπάστη", ενώ παλαιότερα είχε χρηματοδοτήσει την σοσιαλιστική- δημοτικιστική εφημερίδα του Ν.Γιαννιού "Λαός", που έβγαινε στην Κωνσταντινούπολη. Συνεπώς οι μεταπολιτευτικές προσπάθειες των ακροδεξιών-φασιστών να οικειοποιηθούν τον Δραγούμη αποτελούν παραχάραξη της πραγματικότητας.
Τον Δ.Τσάκωνα είχα γνωρίσει από τον καλό μου φίλο Μ.Μελετόπουλο. Αναμφισβήτητα είχε μια σπάνια παιδεία, ήταν δε απογοητευμένος από την κατάληξή του πολιτικού εγχειρήματος που συμμετείχε. Όμως προφορικά μας επαναλάμβανε αυτά που έγραφε στα δοκίμια του. Ο Δραγούμης ξεκίνησε ως εθνιστής και αρτιώθηκε ως σοσιαλδημοκράτης . Αντίθετα αυτός που πράγματι είχε απόψεις που εφάπτονταν του ρατσισμού και του φασισμού ήταν ένας άλλος διαπρεπής δημοτικιστής ο Πέτρος Βλαστός που όμως ποτέ οι ακροδεξιες-φασιστικές σέχτες δεν τον διεκδίκησαν.

2 σχόλια:

  1. ...και κατακρημνίζει επίσης τις απόψεις του δωσίλογου Πέτρου Ωρολογά που τον χαρακτηρίζει ως "εθνικοσοσιαλιστή" .
    Και φαντάσου πάλι τι θα έλεγε ο Δ. Τσάκωνας επίσης αν άκουγε αυτά του Σπ. Μαρκέτου που αναμασά και ο "βιογράφος" του Ίωνος Γ. Μάζης περί "πρωτοφασισμού" που εσυ με τέτοαι σαφήνεια έχει ήδη αντικρούσει.. Ευτυχώς τα φασιστικά-ναζιστικά-εξτρεμιστικά συνονθυλεύματα απεκδύονται σιγά σιγά τον Ίωνα. Σήμερα τον είδα να φιγουράρει φωτοσοπαρισμένος σε post ναζιστών με τούρκικο φέσι... Ειναι φαίνεται αποφασισμένοι να τον κάνουν εμετό. Τους έπεσε βαρύς σαν ιμάμ μπαϊλντι ο "Ανατολισμός του"...
    Ίσως όμως και να τους τους πείραξαν κι οι ζέστες. Ή οι φωτιές... Δεν παίρνω όρκο τί απ΄ όλα ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ σωστά Νώντα. Όλοι αυτοί παρερμηνεύουν και διαστρεβλώνουν το έργο του Δραγούμη. Αλλά οι δοσίλογοι, οι ναζιστές και οι αντισημίτες δεν μπορούν να επικαλούνται τον ελληνισμό που πολλαπλά πρόδωσαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή