
Σοκ στο ΝΑΤΟ από απόρρητο έγγραφο: Σε επιστράτευση προτίθεται να προχωρήσει η Κύπρος»
16 Σεπτεμβρίου 2011
Σύμφωνα με απόλυτα έγκυρη και διαβαθμισμένη πηγή, πριν από λίγο, η Κυπριακή Κυβέρνηση ενημέρωσε τις μονάδες του ΝΑΤΟ που εδρεύουν στην περιοχή, ότι όχι απλά προχωρά σε αύξηση των μέτρων επιφυλακής αλλά «εξετάζει και την πιθανότητα επιστράτευσης».
Η είδηση αυτή που σας μεταφέρουμε, διασταυρώθηκε και από ανεξάρτητη πηγή και όπως αντιλαμβάνεται κανείς αποτελεί μια σημαντικότατη εξέλιξη στην περιοχή που αποδεικνύει ότι οι Κύπριοι αδερφοί μας αναμένουν την κλιμάκωση των Τουρκικών προκλήσεων στις αμέσως επόμενες ώρες.
από τον ΕΜΠΡΟΣΘΟΦΥΛΑΚΑ http://www.efylakas.com/archives/9764
Ορισμένα γεωπολιτικά δεδομένα:
- η νεοθωμανική Τουρκία είναι πλέον σε τροχιά σύγκρουσης με το Ισραήλ για τον έλεγχο της ΝΑ Μεσογείου. Όταν αναλύαμε το βιβλίο του Νταβούτογλου είχαμε επισημάνει τους στόχους και τις φιλοδοξίες του νεο-οθωμανισμού για κυριαρχία στην περιοχή μας και σε ανάδειξή του σε παγκόσμιο παίκτη.Η Ελλάδα για πρώτη φορά στην ιστορία της ταυτίζεται απόλυτα με το Ισραήλ απέναντι στον κοινό εχθρό . Τα δύο κοιτάσματα φυσικού αερίου κάτω από την Κύπρο δημιουργούν το κοινο συμφέρον, αναγκαία προυπόθεση κάθε πολιτικής συμμαχίας.
- Η Τουρκία δεν έπεισε την Αίγυπτο - και μάλιστα την ισλαμική αδελφότητα -να την ακολουθήσει.Το θλιβερό παρελθόν προφανώς δεν ξεχνιέται.
- Επίσης είναι σε διάσταση με το καθεστώς Άσαντ στην Συρία , ενώ δυσαρέστησε το Ιράν με την εγκατάσταση της νατοικής αντιπυραυλικής ασπίδας.
- Το Κουρδικό κίνημα με την βοήθεια πιθανόν του Ισραήλ είναι σε έξαρση.
- ΟΙ ΗΠΑ δεν θέλουν να χάσουν την Τουρκία , αλλά το πιθανότερο είναι να προσπαθήσουν να κοντύνουν τον Ερντογκάν, ενώ τα νέα κοιτάσματα εξυπηρετούν τον στόχο της , η δυτική Ευρώπη να έχει πρόσβαση με πολλούς τρόπους στην ενέργεια . Επίσης και η Ρωσία - παρά τα λάθη της κυβέρνησης Παπανδρέου - στέκεται δίπλα στην Κύπρο. Ας μην ξεχνάμε ότι αντίθετα το 1974 , μετά το χουντικό πραξικόπημα ,η Κύπρος ήταν πλήρως απομονωμένη .
- η απειλή για την ελευθερία και την ακεραιότητα της πατρίδας είναι ορατή.Θα πρέπει να εγκαταλειφθούν οι ιδεοληψίες που καλλιεργούν οι εθνομηδενιστικοί κύκλοι ( ακόμη και αυτοί που εμφανίζονταν ως φιλοσοφούντες νεο-ορθόδοξοι), και να καλλιεργήσουμε φρόνημα αντίστασης .Να επανδρωθούν γρήγορα τα στρατόπεδα με αύξηση της στρατιωτικής θητείας και στράτευση στα 18 όπως συμβαίνει στην Κύπρο.
- Η Τουρκία δεν μπορεί να υποτιμηθεί , αλλά να μην ξεχνούμε ότι η Ελλάδα δεν είχε ποτέ - σε καμία ιστορική περίοδο - απέναντι της υπεροπλία και μεγαλύτερη ισχύ. Βέβαια λάθη δεκαετιών μετέτρεψαν την χώρα μας στον αδύνατο κρίκο της περιοχής.Επίσης δεν πρέπει να παρασυρθούμε στην σύγκρουση , αλλά να απαντήσουμε αποφασιστικά μόνο άν αυτή είναι αναπότρεπτη. Ο Κονδύλης ήδη μας έχει υποδείξει τον τρόπο.
- Είναι σημαντικό να έχουμε σύμμαχους με τους οποίους ταυτίζονται τα συμφέροντα μας και συγχρόνωςνα επιδιώκουμε την απομόνωση της Τουρκίας .Φυσικά στην πολιτική δεν υπάρχουν σταθερές φιλίες ή εχθρότητες αλλά αυτές καθορίζονται από την κοινότητα συμφερόντων.
-Η Έλλαδα δεν πρέπει να αποκοπεί από τον αραβικό κόσμο, διότι τότε η Τουρκία μια πιθανή σύγκρουση με την Ελλάδα θα την μετατρέψει σε " ιερό πόλεμο " όλων των μουσουλμάνων εναντίον της . Αντίθετα άν σταθεί ανάμεσα στα δύο μέρη - Άραβες και Ισραήλ - θα αναδειχθεί σε ένα παράγοντα που θα βοηθήσει να κυριαρχήσει στην περιοχή η δικαιοσύνη και η ειρήνη.
Αναδημοσιεύμε σχετικό άρθρο του Σ.Λυγερού από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathpolitics_2_18/09/2011_1296275
Παιχνίδια πρόκλησης κρίσης για να μη χαθούν οι εντυπώσεις
Του Σταυρου Λυγερου
Το γεωτρύπανο της αμερικανικής εταιρείας Noble Energy έχει ήδη εγκατασταθεί στο θαλάσσιο «οικόπεδο 12» της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ). Οι προσπάθειες της Αγκυρας να ματαιώσει τις γεωτρήσεις έπεσαν στο κενό. Ούτε η Λευκωσία ούτε η Noble Energy υπέκυψαν στις απειλές. Η απειλή χρήσης στρατιωτικής βίας έχει στο παρελθόν αποφέρει στην Τουρκία σημαντικά πολιτικά κέρδη. Εθισμένη σε αυτή την τακτική, την ακολούθησε και τώρα.
Αυτή τη φορά, όμως, η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει μόνο τη στήριξη της φοβικής Αθήνας. ΗΠΑ, Ε.Ε. και Ρωσία έχουν επισήμως υποστηρίξει το δικαίωμά της να εκμεταλλευθεί τα όποια ενεργειακά κοιτάσματα. Στο πλευρό της Λευκωσίας είναι ενεργά και το Ισραήλ, επειδή αυτό υπαγορεύουν και τα γεωπολιτικά και τα γεωοικονομικά συμφέροντά του. Για το Ισραήλ, η ασφαλής δίοδος προς τη Δύση είναι ζωτικός παράγοντας ασφαλείας. Η ρήξη με τη νεοοθωμανική Τουρκία τού στέρησε ένα σύμμαχο, που του εξασφάλιζε στρατηγικό βάθος. Εκτός αυτού, ήλθε και η αλλαγή καθεστώτος στην Αίγυπτο να υπενθυμίσει στους Ισραηλινούς την εγγενή αστάθεια των συμφωνιών τους με μουσουλμανικές χώρες. Οι εξελίξεις αυτές υποχρέωσαν το Ισραήλ να επανεκτιμήσει την αξία που έχουν η ελεύθερη Κύπρος και η Ελλάδα ως ασφαλής δίοδος προς τη Δύση. Εξ ου και η προσέγγισή του με τον ελληνικό παράγοντα.
Εκτός αυτού, το Ισραήλ έχει ανάγκη την Κύπρο για την εξαγωγή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Η λύση που προτείνουν οι Ισραηλινοί και συμφέρει τη Λευκωσία είναι το ισραηλινό και το κυπριακό αέριο να μεταφερθεί με αγωγό σε μονάδα υγροποίησής του στη νότια Κύπρο, απ' όπου στη συνέχεια με πλοία θα μεταφέρεται στην Ευρώπη. Στην πραγματικότητα, η σύγκλιση συμφερόντων ωθεί το Ισραήλ και την Κυπριακή Δημοκρατία να οικοδομήσουν στρατηγική σχέση.
Ετσι όπως έχει διαμορφωθεί το διεθνές κλίμα, καθιστά επικίνδυνο τυχοδιωκτισμό οποιαδήποτε προσπάθεια της Αγκυρας να εμποδίσει τις γεωτρήσεις με χρήση στρατιωτικής βίας. Από την άλλη πλευρά, όμως, έχει εκτεθεί. Εάν οι απειλές της αποδειχθούν χωρίς αντίκρισμα, το προφίλ του επίδοξου ηγέτη των μουσουλμάνων θα ρηγματωθεί. Οι δηλώσεις Ερντογάν ότι δεν θα επιτρέψει στο Ισραήλ να εκμεταλλευθεί τους ενεργειακούς πόρους της περιοχής και ότι ο τουρκικός στόλος θα περιπολεί στην ανατολική Μεσόγειο, ώστε το Ισραήλ να μην κάνει ό,τι θέλει, είναι γενικόλογες ρητορείες.
Ολα δείχνουν ότι, παρά την αλαζονεία και τον μεγαλοϊδεατισμό του, ο Ερντογάν έχει πάρει το μήνυμα. Μπορεί για λόγους εντυπώσεων να στείλει τουρκικές φρεγάτες και μαχητικά στην περιοχή των γεωτρήσεων, αλλά μέχρι εκεί. Για να υποστυλώσει το κύρος της, η Αγκυρα προχωράει σε δύο πρόσθετες κινήσεις.
Η πρώτη είναι η ανακοίνωση ότι εάν πραγματοποιηθούν οι γεωτρήσεις, η Τουρκία και το τουρκοκυπριακό ψευδοκράτος θα οριοθετήσουν τη μεταξύ τους υφαλοκρηπίδα. Η κίνηση αυτή είναι πολιτικό παράγωγο της αναγνώρισης του ψευδοκράτους από την Αγκυρα. Με άλλα λόγια, η πρώτη απάντηση του Ερντογάν είναι εύκολη και χωρίς ρίσκο.
Η δεύτερη κίνηση είναι η αναγγελία ότι ειδικά νορβηγικά σκάφη θα πραγματοποιήσουν για λογαριασμό της Τουρκίας έρευνες σε περιοχές νοτιοανατολικά του συμπλέγματος του Καστελλορίζου, που με βάση τον κανόνα της μέσης γραμμής ανήκουν στην ελληνική υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ.
Υπενθυμίζουμε ότι στις αρχές του 2011 η Τουρκία χώρισε 11 θαλάσσια οικόπεδα νότια, νοτιοδυτικά και νοτιοανατολικά της Αττάλειας. Ορισμένα απ' αυτά εισέρχονται βαθιά στην ελληνική και κυπριακή υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ. Η Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου είχε από τότε ζητήσει προσφορές για τη διεξαγωγή ερευνών. Η τωρινή αναγγελία είναι συνέχεια εκείνης της ανακοίνωσης.
Υπενθυμίζουμε ακόμα ότι στις 13 και 14 Νοεμβρίου 2008 είχαν εκδοθεί δύο τουρκικές αναγγελίες για διεξαγωγή γεωλογικών ερευνών στη θαλάσσια περιοχή νοτίως του Καστελλόριζου, επίσης από νορβηγικό σκάφος. Ηταν μία πράξη-προειδοποίηση των Τούρκων ότι θα αμφισβητήσουν εμπράκτως την υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ που εξασφαλίζει στην Ελλάδα η ύπαρξη του Καστελλόριζου. Μερικές ημέρες πριν, τον Οκτώβριο 2008, ο τότε αρχηγός του τουρκικού Ναυτικού, Μετίν Ατάτς, είχε δηλώσει: «Εκτιμώ ότι η ανατολική Μεσόγειος θα καταστεί εστία προστριβών και συγκρούσεων, επειδή προσεχώς θα αποκτήσει σπουδαιότητα. Λόγω των πετρελαίων που διαθέτει, θα μετατραπεί σ' έναν δεύτερο Κόλπο. Η Τουρκία πρέπει να επαγρυπνεί και να αντιδράσει».
Οι Τούρκοι μένουν πιστοί στην τακτική που έχουν ακολουθήσει στο Αιγαίο από τη δεκαετία 1970. Χρησιμοποιούν τη διεξαγωγή ερευνών ως μηχανισμό πρόκλησης κρίσης. Στον πάγιο αυτό στόχο, τώρα προστίθεται και η συγκυριακή πολιτική σκοπιμότητα του Ερντογάν να επιτύχει μια εύκολη νίκη για να εξισορροπήσει τις εντυπώσεις από τη διαφαινόμενη αναδίπλωσή του στο μέτωπο των κυπριακών γεωτρήσεων.
Και η Ρωσία στο πλευρό της ΚΥΠΡΟΥ (ΑΘ.ΕΛΛΙΣ -ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 21-9- 2011)
Στήριξη Λευκωσίας και από τη Μόσχα
Του απεσταλμένου μας στη Νεα Υορκη Αθανασιου Eλλις
Τη στήριξη της Μόσχας στο δικαίωμα της Λευκωσίας να αξιοποιήσει τα ενεργειακά κοιτάσματα που πιθανώς να βρίσκονται στην κυπριακή ΑΟΖ εξέφρασε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στον Κύπριο πρόεδρο Δημ. Χριστόφια, σε συνάντηση που είχαν χθες στα Ηνωμένα Εθνη. «Η θέση μας βασίζεται στο διεθνές δίκαιο και ειδικά για αυτή την περίπτωση στη σύμβαση του 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας», τόνισε ο κ. Λαβρόφ και ενεθάρρυνε «όλα τα μέρη να αποφύγουν βήματα τα οποία θα κλιμάκωναν την κατάσταση».
Ο κ. Χριστόφιας χαρακτήρισε τη δημόσια τοποθέτηση του επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας «ασπίδα για την Κύπρο» και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του λέγοντας πως η Κύπρος και η Ρωσία τηρούν την ίδια γραμμή υπέρ της εφαρμογής των ψηφισμάτων του Σ.Α. για μια λύση του Κυπριακού που θα συμφωνηθεί μεταξύ των ηγεσιών των δύο κοινοτήτων. Τάχθηκε, δε, υπέρ της σύγκλησης διεθνούς διάσκεψης, αφού προηγουμένως υπάρξει συμφωνία στις εσωτερικές πτυχές του προβλήματος, ώστε να εξετασθούν αποκλειστικά οι διεθνείς του πτυχές.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών μίλησε για παραδοσιακά φιλικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, ιδιαίτερα στους τομείς του εμπορίου και των οικονομικών σχέσεων. «Συνεργαζόμαστε σθεναρά στα διεθνή θέματα, στον ΟΗΕ και στον Οργανισμό Συνεργασίας και Ασφάλειας στην Ευρώπη και εκτιμούμε τη συμβολή της Κύπρου στην προώθηση της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ της Ρωσίας και της Ε.Ε.», τόνισε ο κ. Λαβρόφ ο οποίος, αναφορικά με το Κυπριακό, επισήμανε πως «η Ρωσία είναι ένθερμα υπέρ της επίτευξης συμφωνίας στη βάση των διεθνώς συμφωνημένων αρχών και στην περίπτωση αυτή μιλούμε για τα ψηφίσματα του Σ.Α. Τα ψηφίσματα αυτά περιγράφουν τις παραμέτρους για την εξεύρεση διευθέτησης, η οποία θα είναι αντικείμενο της συμφωνίας και των δύο κοινοτήτων, θα είναι διαρκής και θα είναι αντικείμενο ισχυράς διεθνούς υποστήριξης».
Οι τουρκικές απειλές κατά της Κύπρου βρέθηκαν στο επίκεντρο και της συνάντησης που είχε ο πρόεδρος Χριστόφιας με τον γ.γ. του ΟΗΕ, στην οποία ο Μπαν Κι Μουν εξέφρασε την ανησυχία του και κατέστησε σαφή την πρόθεσή του να θέσει το θέμα στον Ταγίπ Ερντογάν τον οποίο επίσης θα συναντήσει στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης.
Ο κ. Χριστόφιας τόνισε ότι ο γ.γ. δεν έθεσε θέμα αναβολής των γεωτρήσεων, ενώ ο ίδιος επανέλαβε ότι η Λευκωσία είναι αποφασισμένη να προχωρήσει, σημειώνοντας πως εάν επιβεβαιωθεί η ύπαρξη κοιτασμάτων, θα μπορούν να ωφεληθούν και οι Τουρκοκύπριοι. Σε ό,τι αφορά την ουσία των συνομιλιών του Κυπριακού, ο κ. Χριστόφιας ενημέρωσε τον κ. Μπαν για τις σοβαρές αποκλίσεις που καταγράφονται, με αποτέλεσμα, όπως είπε, να μην είναι βέβαιο ότι ο γ.γ. θα υλοποιήσει τον αρχικό σχεδιασμό της σύγκλησης νέας τριμερούς συνάντησης με τον ίδιο και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Ερογλου τον Οκτώβριο στη Νέα Υόρκη.
Ο Κύπριος πρόεδρος συναντήθηκε χθες και με την ηγεσία της Αμερικανικής Εβραϊκής Επιτροπής. Ενδεικτική του κλίματος που αναπτύσσεται στους κόλπους της εβραϊκής κοινότητας είναι η αντίδραση της εβραϊκής καταγωγής βουλευτού Σέλι Μπέρκλεϊ, η οποία σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για ψευδοπαλικαρισμούς και απόπειρα της Τουρκίας να επεκτείνει την ηγεμονία της στη Μεσόγειο. Αντί να αποδεχθεί αυτή τη συμπεριφορά, η διεθνής κοινότητα πρέπει να καλέσει την Τουρκία να τερματίσει άμεσα την κατοχή της βόρειας Κύπρου, όπως και την παρενόχληση της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Ισραήλ και άλλων χωρών στη Μεσόγειο, καταλήγει η κ. Μπέρκλεϊ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου