Youtube

Youtube
Βρείτε το κανάλι μας στην ψηφιακή πλατφόρμα youtube.

Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2020

Μετάνθρωπος: Ζώντας σ' έναν ψηφιακό κόσμο:Δ.Γερούκαλης, Σ.Γουνελάς, Αθ.Μουστάκης, Δ.Μπεκριδάκης, Ι.Πλεξίδας, επιμέλεια Δημ.Κ.Γερούκαλης, εκδόσεις Αρμός, Αθήνα 2018.



 Η τεχνική λαμβάνει μια θέση καθοριστική στον σύγχρονο κόσμο. Από την εποχή του Μαρξ που έβλεπε την αντικατάσταση του ανεμόμυλου με την ατμομηχανή να προκαλεί συθέμελες κοινωνικές εξελίξεις, περάσαμε στην πιο σύνθετη αντιμετώπιση της στο έργο του Χάιντεγκερ, της Σχολής της Φρανκφούρτης, του Κ.Καστοριάδη, του Ζ.Ελλύλ. Ο Σ.Κυριαζόπουλος έδειξε την σύνδεση ανάμεσα στο δυτικό χριστιανισμό και την γέννηση του πνεύματος της τεχνικής.

Το ανά χείρας βιβλίο αποτέλεσμα της συνεργασίας εκλεκτών στοχαστών αφενός συνιστά μια θεολογική ερμηνεία της επιστήμης και της τεχνικής και αφετέρου μια προσπάθεια να δειχθούν οι κίνδυνοι που περιέχονται από την απόπειρα με βάση την εξέλιξη της τεχνικής να αλλάξει η φύση και η σύσταση του ανθρώπου ώστε να μεταβούμε από τον άνθρωπο στο μετάνθρωπο. Ειδικά σε καθεστώτα με ολοκληρωτικά χαρακτηριστικά η κυοφορία του "μετάνθρωπου" μπορεί να λάβει δραματικά χαρακτηριστικά.
Ανάμεσα στα πολλά σημαντικά και ενδιαφέρονται που περιέχονται διακρίνω την επισήμανση του Δ.Γερούκαλη για το θεώρημα της μη πληρότητας του Κούρτ Γκέντελ : "ούτως απέδειξε ότι, εις οιονδήποτε μαθηματικόν κλάδον, θα υπάρχουν πάντοτε προτάσεις τινές μη δυνάμεναι να αποδειχθούν αληθείς ή ψευδείς συμφώνως προς τους κανόνας και τα αξιώματα τοου συγκεκριμένου μαθηματικού κλάδου (π.χ. Ευκλείδειος Γεωμετρία). Εν σχέσει προς εν σύστημα είναι δυνατόν να αποδειχθή τι μόνον εάν ο παρατηρητής ευρίσκεται εκτός του συστήματος τούτου δημιουργών ή εφαρμόζων νέους κανόνας και αξιώματα" (σελ.31). Η πρακτική πλευρά του θεωρήματος αυτού είναι ότι είναι αδύνατη η κατασκευή υπολογιστών " της αυτής ευφυίας με τον άνθρωπο, διότι αι γνώσεις του υπολογιστού περιορίζονται εις ένα συγκεκριμένο αριθμόν αξιωμάτων, ενώ ο άνθρωπος δύναται να ανακαλύπτη διαρκώς νέας, εν πολλοίς αναπάντεχους και απρόβλεπτους δια τον υπολογιστή αληθείας"(σελ.32)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου