Youtube

Youtube
Βρείτε το κανάλι μας στην ψηφιακή πλατφόρμα youtube.

Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2022

Η Ρένα Σταυρίδη-Πατρικίου για τον Ίωνα Δραγούμη


 


Η συγγραφέας στο βιβλίο της "Οι φόβοι ενός αιώνα"(εκδόσεις Μεταίχμιο, Αθήνα 2005), στο Στ' κεφάλαιο με τον τίτλο "Ο φόβος της Δύσης και η αναζήτηση μιας θεωρίας του εθνικισμού ως αντίδοτου"(σελ.163) αναφέρεται στον στοχασμό του Ι.Δραγούμη.
Σε αντίθεση με το υπόλοιπο έργο, που διακρίνεται από την σε βάθος γνώση των ρευμάτων που προσδιόρισαν τον νέο ελληνισμό, το κεφάλαιο αυτό χαρακτηρίζεται από την προεπιστημονική απόφαση να χαρακτηρίσει τον Ι.Δραγούμη ως εθνικιστή με καταλυτική επίδραση από τον Γάλλο Μπαρές. Ο ισχυρισμός αυτός όμως αποσιωπά την εξέλιξη που είχε η δραγουμική σκέψη, η αποστασιοποίηση του από τον Μπαρές και η προσέγγιση του προς τον ανθρωπισμό και την σοσιαλδημοκρατία. Για να δώσει μάλιστα υπόσταση στον ισχυρισμό της δεν λαμβάνει υπόψην πολλά έργα του Δραγούμη ιδιαίτερα δε τα Ημερολογία του και την "Πολιτική Επιθεώρηση" όπου συνεργάστηκε με τους σοσιαλδημοκράτες φίλους του Α.Παπαναστασίου. Ακόμη περισσότερο χρησιμοποιεί ως θέσφατο τις απόψεις του δημοσιογράφου Π.Ωρολογά , που είχε καταδικαστεί για δοσιλογισμό με τους Γερμανούς αμέσως μετά την απελευθέρωση-, ενώ αν και γνωρίζει τις θετικές σκέψεις του Ν.Γιαννιού, του Γ.Κορδάτου, του Γ.Θεοτοκά αυτές δεν βάρυναν διόλου στο συμπέρασμά της. Όπως δεν βάρυναν οι επιθέσεις του εθνικοσοσιαλιστή πανεπιστημιακού Δ.Βεζανή στον Ι.Δραγούμη στο αφιέρωμα του περιοδικού "Ελληνική Δημιουργία".

4 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το ιλαροτργικό με την μακαρίτισσα την Ρ. Σταυρίδη- Πατρικίου είναι το ότιυπαινίσσεται ευθέως πως ο Δραγούμης ..."απέκρυψε" (!)την ευρωπαϊκή του παιδεία μόνο και μόνο για να "σκεπάσει" τις επιρροές από τον μισητό στη σημερινή διανόηση Μπαρρές (που βέβαια -κακά τα ψέματα- η διανόηση στις αρχές του 20ου αιώνα τον είχε λατρέψει).
    Αντί να ψέγει όμως τον Δραγούμη θάπρεπε να τα βάλει με όσους μέχρι σήμερα [και στον δικό της καιρό φυσικά] δυστυχώς ΚΡΥΒΟΥΝ επιμελώς την εικόνα (και τα "κατάλοιπα" του ανδρός..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Νώντα το περίεργο είναι ότι ένα μεγάλο μέρος της τότε αριστερής διανόησης γνώριζε τι αντιπρόσωπευε ο Ίων, σε αντίθεση με την μεταπολιτευτική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έπεσε πολύ νερό στο μύλο έκτοτε... "Δούλεψαν πολλοί" επ' αυτού (κι ακόμα συνεχίζουν), για να χαθεί η αληθινή εικόνα και να βλέπουμε απατηλούς αντικατοπτρισμούς.

      Διαγραφή