Youtube

Youtube
Βρείτε το κανάλι μας στην ψηφιακή πλατφόρμα youtube.

Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

Ο Καστοριάδης για τον νεοελληνισμό




• Ο Κορνήλιος Καστοριάδης υπήρξε ένα σημαντικό και πάντα ενδιαφέρον πνεύμα , παρότι δεν είναι αναγκαίο βέβαια να συμμεριζόμαστε όλα όσα έχει και γράψει και πει .
Σε συνέντευξή του στον Γ.Χατζηβασίλη (23.8.1991) επεσήμανε την μεγάλη πολιτιστική καταστροφή του νεοελληνισμού που έγινε στο όνομα της ανάπτυξης , του εκσυγχρονισμού.
«Πηγαίνω στην Ελλάδα κάθε καλοκαίρι για δύο μήνες και μπορώ να πω ότι αυτό που έγινε από το 1960 και ύστερα με τη συνενοχή και υπαιτιότητα όλων των κυβερνήσεων αλλά και του ελληνικού λαού , είναι μια καταστροφή που δεν είχε γίνει επί 3000 χρόνια. Ακόμη και οι ίδιοι οι άνθρωποι έχουν αλλάξει. Οι άνθρωποι που πριν σε φιλοξενούσαν στο σπίτι τους , να σου δώσουν ένα ποτήρι νερό , σου λένε «ναι 500 δραχμές».Αυτό έχει ήδη γίνει και μετά από το 1993 , αν εξακολουθήσουν τα πράγματα να είναι έτσι και ο λαός να μην αντιδρά και οι πολιτικοί να είναι δήθεν πολιτικοί , πολιτικάντηδες ,να είναι αυτοί που είναι ,τα πράγματα θα χειροτερέψουν και η Ελλάδα θα γίνει ένα τουριστικό ξενοδοχείο ας πούμε .Τα σημαντικά πράγματα θα πέσουν στα χέρια ξένων εταιρειών ,οι Έλληνες θα είναι διευθυντές ξενοδοχείων και γκαρσόνια ,χορευτές στα καμπαρέ κλπ »
Παρά τον επαναστατικό ντεφαιτισμό του, ο Καστοριάδης σε συνέντευξη του στην Τέτα Παπαδοπούλου δηλώνει ότι όσο «υπάρχουν σύνορα , οποιαδήποτε βίαια μεταβολή αναζωπυρώνει τους εκατέρωθεν εθνικισμούς και μας πηγαίνει μερικούς αιώνες πίσω ». Σε αντίθεση με αυτούς που υποστηρίζουν ότι η FYROM θα πρέπει να αναγνωριστεί ως «Μακεδονία» ή ότι γενικώς η Ελλάδα ζει σ΄ έναν ιδανικό κόσμο και δεν αντιμετωπίζει εξωτερικές απειλές δηλώνει: «Η ελληνική πλευρά θα έπρεπε ,από την αρχή , να πεί ότι θα αναγνωρίσει το νέο κράτος , εφόσον : πρώτον , προστεθεί ένας επιθετικός προσδιορισμός στο όνομά του , δεύτερον ,αναγνωριστεί ρητά και με διεθνή εγγύηση το απαραβίαστο των σημερινών συνόρων , τρίτον, αφαιρεθεί το σύμβολο της Βεργίνας από τη σημαία του ».
Ως προς τις ελληνοτουρκικές σχέσεις , ο Καστοριάδης διαπιστώνει ότι τα ελληνικά σύνορα με την Τουρκία δεν είναι εγγυημένα από το ΝΑΤΟ .Αλλά πoια σύνορα μας είναι πλέον εγγυημένα από το ΝΑΤΟ. Μάλλον ούτε τα βόρεια , ούτε τα ανατολικά. Ο Καστοριάδης με σαφήνεια προσδιορίζει την τουρκική απειλή και γι’αυτό θα πρέπει να ξαναδιαβαστεί με μεγάλη προσοχή : «Το ότι η Τουρκία έχει βλέψεις στα νησιά του Αιγαίου και στη Δυτική Θράκη είναι γνωστό .Ποιός είναι ο ενδεχόμενος κίνδυνος ;Να επωφεληθεί η Τουρκία της πυρκαγιάς στα Βαλκάνια , για να βάλει χέρι στη Δυτική Θράκη και σε τρία τέσσερα νησιά του Αιγαίου» (Κ.Καστοριάδη :Είμαστε υπεύθυνοι για την ιστορία μας ,Εκδ.ΠΟΛΙΣ,Αθηνα 2001).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου