Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016

Νέα Ευθύνη, τεύχος 29 Μάιος – Ιούνιος 2015, τεύχος 30 Ιούλιος-Σεπτέμβριος 2015
Ως περιοδικό «ελευθερίας και γλώσσας» χαρακτηρίζεται στον υπότιτλο του η «Νέα Ευθύνη», φιλοδοξώντας  να συνεχίσει την σπουδαία  παράδοση που δημιούργησε η πολυετής πορεία της «Ευθύνης». Με μεγαλύτερη έκταση η «Νέα Ευθύνη» από την συνήθως ολιγοσέλιδη «Ευθύνη» και εκλεκτή αισθητική επιμέλεια ,  μπορούμε να πούμε ότι επάξια στέκεται στην «πνευματική αγορά» μας ενώ  κρατά πιστά την βαριά κληρονομιά της.
Στο τεύχος 29 Μάιος – Ιούνιος 2015 περιλαμβάνεται ποίημα του Νάσου Βαγενά με τον τίτλο Ruit Hora, μικρό διήγημα του Δημήτρη Νόλλα  και συνέντευξη  στον Δημήτρη Κοσμόπουλο . Ο Θεοδόσης Πυλαρινός γράφει για «επτά επιστολές του Στρατή Δούκα στον Αντώνη Μυστακίδη για την ιστορία ενός αιχμαλώτου». Ο Ν.Δ.Τριανταφυλλόπουλος ερανίζει δημοσιεύματα και μελέτες για τον Παπαδιαμάντη του 2014. Ο π. Χρυσόστομος Κουτλουμουσιάνος, με αφετηρία προφανώς την σκέψη του Ντοστογιέφσκι γράφει «κάλλος, ποια ομορφιά θα σώσει τον κόσμο;». Ο Ε.Γαραντούδης δημοσιεύει επτά ποιήματα με τον τίτλο «Επτά εξωπλανήτες- η σελήνη και η γη». Ο Μιχαήλ  Πασχάλης γράφει για τον Κάλβο και η Βασιλική Δ.Λαμπροπούλου γράφει συγκριτικά για το «φάντασμα του βασιλιά στην Ερωφίλη του Γ.Χορτάτση και στον Άμλετ του W.Shakespeare». Επίσης μεταφράστηκε από τον Αντώνη Μακρυδημήτρη μέρος από έργο του Ο.Μ.Γέητς «διάλογος της ψυχής με το πνεύμα» και ο π. Ανανίας Κουστένης τμήμα από το έργο του Ρωμανού Μελωδού «ύμνος των Αγίων Αποστόλων»  και από τον Δ.Κοσμόπουλο  ποιήματα του Ρίτσαρντ Μπερενγκάρτεν από την συλλογή του «Σονέττα για το τίποτα». Διηγήματα δημοσιεύουν ο Τ.Κώτσιας και ο Γ.Μπράμος.
Στους Προσανατολισμούς με τους οποίους κλείνει το τεύχος, περιλαμβάνεται συνέντευξη του Π.Τέτση  και δοκίμια του Δ.Μαυρόπουλου, του Γ.Ι.Μπαμπασάκη,του π.Κ.Καλλιάνου, του Κ.Ασημακόπουλου, του Κ.Ζωιτόπουλου, του Β.Χατζηβασιλείου, του Γ.Παγάνου, του Σ.Γουνελά, του Λ.Παπαλεοντίου  και του Π.Μακρή
Το τεύχος 30/Ιούλιος-Σεπτέμβριος 2015 κατά ένα μεγάλο μέρος  γράφεται από στοχαστές που κατάγονται από την Κύπρο. Δημοσιεύονται ποιήματα (και συνεντεύξεις αντίστοιχα) της Πίτσας Γαλάζη και του Νίκου Ορφανίδη, του Κυριάκου Χαραλαμπίδη, του Γ.Χαριτωνίδη, της Νάσας Παταπίου, του Ρήσου Χαρίση, του Γ.Κορφιάτη, του Παναγιώτη Νικολαϊδη, της Χάρης Σπανού. Δημοσιεύονται διηγήματα  και συνέντευξη του Σάββα Παύλου, ο Λ.Παπαλεοντίου δημοσιεύει επιστολές του Γ.Φ.Πιερίδη προς τον Σ.Τσίρκα. Συγκλονιστικό είναι το κείμενο του Λεύκιου Ζαφειρίου για την κηδεία του αγνοούμενου Γιαννάκη Λιάση.Ο Θεοδόσης Πυλάρινος δημοσιεύει πέντε ανέκδοτες επιστολές του Αντώνη Μυστακίδη σε Κύπριους λογοτέχνες. Η Αφροδίτη Αθανασοπούλου γράφει για την ελληνική γλώσσα με αφορμή ένα ποίημα του Κώστα Μόντη..

Στους Προσανατολισμούς περιλαμβάνεται συνέντευξη του Κύπριου ζωγράφου Αδαμάντιου Διαμαντή στον Ρήσο Χαραλαμπίδη  διάλεξη του Κ.Χαραλαμπίδη με τον τίτλο "Διαμαντής εν ύδατι" και δοκίμιο του Γιώργη Μυλωνά με τον τίτλο "Φωνή πατρίδας στον καμβά του Αδαμάντιου Διαμαντή". Σημειώνω την αναλογίες που ανακαλύπτει ο Α.Διαμαντής ανάμεσα στον Δ.Σολωμό και στον Β.Μιχαηλίδη.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου