Youtube

Youtube
Βρείτε το κανάλι μας στην ψηφιακή πλατφόρμα youtube.

Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2017

Στίς 15 Φεβρουαρίου 2017 παρουσιάζουμε στο Νέο Ηράκλειο Αττικής το νέο βιβλίο του Γ.Καραμπελιά

    Σε ένα πολυαριθμο και ζωηρο κοινο παρουσιαστηκε   στην αιθουσα εκδηλώσεων  του πολιτιστικου πολυκεντρου ''Ηλεκτρα Αποστολου'' το τελευταίο βιβλιο του Γ.Καραμπελια.  Χαιρετισμο απηυθυνε ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αττικής Νικος Μπαμπαλος, ο προεδρος του Συλλογου φιλων της βιβλιοθήκης Ηρακλειου Αττικης Νικος Ηλιαδης, ενώ παρευρεθηκε  και ο πρωην Δήμαρχος Παντελής Βλασσοπουλος.

Ακολουθούν εικόνες από την εκδήλωση











Στοιχεία της ομιλίας μου

Α. βιογραφικά και εργογραφικά στοιχεία : ένταξη στους Λαμπράκηδες, συνδυασμός εθνικού-κοινωνικού, Κύπρος- Ένωση, Βόρειος Ήπειρος, σοβιετική ένωση-ριζική κριτική : κρατικός καπιταλισμός όχι εκφυλισμένο εργατικό κράτος, συμμετοχή στο εργατικό κίνημα κοντά στους ταπεινούς και καταφρονεμένους, οικολογία , ενάντια στον εθνομηδενισμό, μαζί με την ορθοδοξία, κινητοποίηση για τις ταυτότητες, κατά του σχεδίου Ανάν.
Β. Εκδοτικός οίκος, Κ.Παπαιωάννου, Άρδην , Νέος Λόγιος Ερμής,  Ρήξη, σημείο αναφοράς σε σημαντικούς διανοούμενους διαφορετικής προέλευσης όπως Κοντογεώργης, Καργάκος, Σόρογκας, Τσιβάκου, Καραποστόλης, Λ.Βάσσης, π.Γ.Μεταλληνός, Σβολόπουλος, Ζιάκας, Γουνελάς. Αναφορά αναλυτικότερα  στον ΝΛΕ με τα αφιερώματα σε Κονδύλη, Παπαιωάννου, δημοτικό τραγούδι.
- Συγγραφέας 23 βιβλίων, βραβείο από την Ακαδημία Αθηνών για τον Ρήγα, 1204, 1821, Θεμελιώδης παρέκκλιση, αποστασία διανοουμένων, Ζάλογγος-Ψημούλη.

-          Ν.Μπόμπιο, δεξιά-αριστερά, ελευθερία-ισότητα, παγκοσμιοποίηση ο πολιτιστικός φιλελευθερισμός της αριστεράς , η διάλυση των ταυτοτήτων και της αλληλεγγύης αναγκαίο στοιχείο της παγκοσμιοποίησης και της μαζικής δημοκρατίας.

-ρεαλιστική προσέγγιση: σελ. 34 μια διάρρηξη του ομφάλιου λώρου   με  την    ευρωζώνη, την ΕΕ, ή τη δυτική οικονομία συνολικότερα, θα προκαλούσε πολύ μεγαλύτερες καταστροφές από αυτές που θα θεράπευες και όχι μόνο από γεωπολιτική άποψη αλλά και οικονομική.
-σελ. 35 περιορισμός πολλών και άχρηστων κρατικών δαπανών και δομών.
-           

-          ο ολοκληρωτισμός συνέπεια της εφαρμογής της θεωρίας και όχι στρέβλωσή της.(σελ.65), ταύτιση-μαρξισμού-αναρχισμού στην κοινή τους προσδοκία  ότι μπορούν να διαμορφώσουν κατάλληλα τον ανθρώπινο χαρακτήρα, όταν καταργείται η αγορά υποκαθίσταται από την κρατική γραφειοκρατία, ο μαρξισμός απαιτεί να καταργηθεί η μικρή ιδιοκτησία διότι αναγεννά τον καπιταλισμός(σ.75), εργαλειακός διαφωτισμός στοιχείο του μαρξισμού(σ.78), υποτίμηση της εθνικής-τοπικής ταυτότητας(σ.79), οι μαρξιστές επιδιώκουν να καταργήσουν τις ταυτότητες, το παρελθόν , τις ρίζες(σ.81), μεγάλο κράτος-μεγάλες επιχειρήσεις αποτρέπουν την καινοτομία: ο γιγαντισμός των επιχειρήσεων σκοτώνει τον δυτικό πολιτισμό όπως η γραφειοκρατία τον ρώσικο(σ.84), η εργασία συστατικό της ανθρωποποίησης (σ.92), ο ολοκληρωτισμός φωλιάζει στον ανθρωπόθεο(σ.103), η οκτωβριανή επανάσταση κατέστρεψε τον οικονομικό πλουραλισμό(σ.105).

-          εκσυγχρονισμός της παράδοσης(σ.160), κίνδυνοι για τον ελληνισμό: δημογραφικό, πολιτιστική παρακμή, απειλή αλλοίωση της εθνικής φυσιογνωμίας, αποσύνδεση της ορθόδοξης παράδοσης από την ταυτότητά μας, γλωσσική αλλοτρίωση, κίνδυνος  απώλειας της δυνατότητας να υπάρχουμε ως αυτόνομο κράτος(σ.226).  

Διαβάζοντας το τελευταίο βιβλίο του Γ.Καραμπελιά "Πέρα από την αριστερά και την δεξιά-η υπέρβαση" κατανοούμε ότι στόχος είναι να ξεπεραστούν οι μονομέρειες ότι μια παράταξη, η αριστερά ή η δεξιά έχει όλη την αλήθεια ή όλο το ψεύδος ή όλο το δίκαιο ή όλο το άδικο. Με αυτήν την οπτική το αποτέλεσμα είναι η αυτοκριτική ενδοσκόπηση που οδηγεί στην αλήθεια και στην εθνική ενότητα. Πρόκειται για ένα λόγο σύνθεσης που εναρμονίζει σύνεση και φαντασία, λόγο και αίσθημα, συντήρηση και ριζοσπαστισμό, εκσυγχρονισμό και παράδοση. Ξεπερνά θετικά εθνομηδενισμό και εθνική περιχαράκωση. το ελληνικό έθνος-κράτος διέρχεται θανάσιμους κινδύνους και η τύχη του θα κριθεί μέσα στις επόμενες δεκαετίες, η μεταπολίτευση τέλειωσε με ένα αριστερό κόμμα που ολοκλήρωσε την πορεία χρεωκοπίας, εκποίησης,ηθικής εξαχρείωσης, πνευματικής αποσάρθρωσης που νομοτελειακά κατέληξε να απωλέσει η χώρα μας και τα τελευταία στοιχεία ανεξαρτησίας και για τα οποία ευθύνη σε διαφορετικές αναλογίες έχουν όλα τα κόμματα. Ο Καραμπελιάς , ακολουθώντας τον Κ,Παπαιωάννου και τον Καστοριάδη καταλήγει ότι στον μαρξισμό υπήρχε μια ολοκληρωτική ρίζα και δεν υπήρξε απλά διαστροφή κατά την εφαρμογή του που οδήγησε στα γνωστά αποτελέσματα. Πρόκειται για τα στοιχεία πολιτικής εσχατολογίας και προφητισμού που απαιτούν όμως να έχουν την αποκλειστική πρόσβαση στα κριτήρια της επιστημονικής αλήθειας δηλαδή τελικά του έλλογου. Επίσης συνεργατικές και κοινοτιστικές προσπάθειες δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς την αγορά γιατί σε αυτή την περίπτωση θα έχουμε την κυριαρχία του γραφειοκρατικού κράτους. Το μεταναστευτικό και το δημογραφικό πρόβλημα θα έχουν πολλαπλασιαστικά αρνητικά αποτελέσματα όχι μόνο στην εθνική ακεραιότητα αλλά στην οικονομία και το ασφαλιστικό ώστε θα πρέπει άρδην να αντιμετωπιστούν. Κατά συνέπεια είναι αναγκαίο να τεθεί ένα όραμα για τον ελληνισμό που ενδεχομένως να ενδιαφέρει τελικά όλο τον κόσμο. Δεν είναι τυχαίο που η  διακήρυξη του Άρδην, αναφέρεται στο δημοτικό τραγούδι,  στον Σολωμό, στον Μακρυγιάννη, στον Θεόφιλο,στον Σεφέρη, στον Π.Κονδύλη στον Παπαϊωάννου και πολλούς άλλους, Διότι χωρίς αληθινή παιδεία δεν μπορεί να υπάρξει ούτε διέξοδος αλλά ούτε και δημοκρατία ή πολύ περισσότερο άμεση δημοκρατία. 





ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Ο Σύλλογος Φίλων της Βιβλιοθήκης του Δήμου Ηρακλείου Αττικής σε συνεργασία με το Τμήμα Βιβλιοθήκης του Δήμου Ηρακλείου Αττικής και τις Εναλλακτικές Εκδόσεις σας προσκαλούν
στην παρουσίαση βιβλίου
«Πέραν της Αριστεράς και της Δεξιάς, Η Υπέρβαση»
του συγγραφέα Γιώργου Καραμπελιά
Ομιλητές:
Γιώργος Καραμπελιάς, Σάββας Καλεντερίδης, Σπύρος Κουτρούλης
Συντονιστής: Σπύρος Α. Γεωργίου
την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017 και ώρα 19.00
στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο “Ηλέκτρα Αποστόλου
(Κουντουριώτου 18Α & Νεότητος, Ηράκλειο Αττικής)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου