Κυριακή 7 Μαΐου 2017

Π. Δημητράς κατά Σώτης Τριανταφύλλου:μια απειλή κατά της ελευθερίας του λόγου και του τύπου
  Διαβάζουμε: "Για τις 21 Ιουλίου 2017 προσδιορίστηκε η δίκη της γνωστής συγγραφέως και αρθρογράφου της A.V. κ. Σώτης Τριανταφύλλου, κατηγορούμενης για δημόσια υποκίνηση βίας ή μίσους με βάση τον αντιρατσιστικό νόμο". Η δίκη ακολουθεί μήνυση του κ.Π.Δημητρά.
  Είναι προφανές πλέον ότι με τον τρόπο που έχει διατυπωθεί ο αντιρατσιστικός νόμος θα αποτελέσει έναν κίνδυνο για την ελευθερία του λόγου και θα πρέπει να επαναδιατυπωθεί. Η συγγραφέας μετά το αιματηρό κτύπημα του ISIS στο Bataclan έγραψε ένα άρθρο στο Athens Voice, που υπό το συναισθηματικό βάρος του φοβερού γεγονότος, αφού πολύ τεκμηριωμένα επανέλαβε το έωλο της πολυ-πολιτισμικότητας και το κίνδυνο που συνιστά ο ισλαμοφασισμός για τις δυτικές και όχι μόνο δημοκρατίες, κατηγορούσε τις δυτικές ηγεσίες για τυφλότητα και ανικανότητα.
  Το έργο της Σώτης Τριανταφύλλου δεν το γνωρίζω, εκτός από ένα από τα τελευταία της δοκίμια όπου με επιχειρήματα καταρρίπτει την πολυ-πολιτισμικότητα. Θεωρώ ότι έχει, όπως καθένας μας, το αυτονόητο δικαίωμα να διατυπώνει αυτά που πιστεύει χωρίς κανένα εμπόδιο και χωρίς να κρέμεται πάνω από το κεφάλι της κανενός είδους απειλή και όποιος διαφωνεί μαζί της να προσπαθεί με επιχειρήματα να αναιρέσε τις απόψεις της. Όσοι δε της αμφισβητούν αυτό το δικαίωμα δύσκολα μπορούν να χαρακτηριστούν φίλοι της ελευθερίας. Παρόμοιες ενέργειες ενέχουν τον όχι αμελητέο κίνδυνο η συγγραφέας να τεθεί στο στόχαστρο των φανατικών ισλαμιστών.
  Ο κ. Π.Δημητράς (υιός του Ηλία Δημητρά, επίκουρου καθηγητή της Παντείου, υφυπουργού Κοινωνικής Προνοίας της δικτατορίας) παλαιότερα εκπροσωπούσε το "Το παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνσκι". Πρόκειται για μια οργάνωση που όπως διαβάζουμε στην Βικιπαίδεια "Η Διεθνής Ομοσπονδία Ελσίνκι για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα χρεοκόπησε λόγω οικονομικού σκανδάλου και διαλύθηκε την 27η Νοεμβρίου του 2007.[3] Ο πρώην οικονομικός διευθυντής της, Αυστριακός Rainer Tannenberger, καταδικάστηκε σε φυλάκιση τριών ετών για υπεξαίρεση 1.2 εκατομμυρίου ευρώ". Προφανώς πλέον ο κ.Π.Δημητράς ως φυσικό και όχι ως νομικό πρόσωπο εκδηλώνει κατά καιρούς το ενδιαφέρον για τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Φαντάζομαι ότι το ενδιαφέρον κάθε δημοκρατικού πολίτη δεν υπολείπεται από το δικό του. Όμως αυτό που πρέπει να εξεταστεί είναι αν τα αποτελέσματα των πράξεων του είναι αντίστοιχα των λόγων του.
  Άλλωστε και τα ανθρώπινα δικαιώματα και ο τρόπος που ερμηνεύονται κάθε φορά αποτέλεσαν ένα μέσο για να παρεμβαίνει ή και ακόμη χειρότερα να επιτίθεται ένα κράτος εναντίον ενός άλλου. Σε αυτό το σημείο αποδεικνύεται ότι είχε δίκαιο η Χάνα Άρεντ όταν έγραφε : «η έκφραση τα «ανθρώπινα δικαιώματα» έγινε για όλους τους ενδιαφερόμενους –θύματα, διώκτες και παρατηρητές- η ένδειξη απέλπιδος ιδεαλισμού ή αδέξιας μικρονοϊκής υποκρισίας» (Χ. Άρεντ, Οι απαρχές του ολοκληρωτισμού ,Δεύτερο μέρος:ιμπεριαλισμός, εκδόσεις Νησίδες, μετάφραση Βασίλης Τομανάς, Θεσσαλονίκη 2017, σελ. 194).
  Ακολουθεί σχετικό άρθρο του Π.Μανδραβέλη:http://www.kathimerini.gr/908360/opinion/epikairothta/politikh/to-koskinaki-toy-antiratsismoy
  Συνέντευξη της Σώτης Τριανταφύλλου στο Liberal.gr: http://www.liberal.gr/arthro/136180/apopsi/sunenteuxeis/soti-triantafullou-eimai-energos-politis-ochi-probato.html
  Αλλά και ο Νίκος Δήμου υπέρ της της Σώτης και κατά της ισλαμικής τρομοκρατίας ttp://doncat.bloghspot.gr/
  Στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 178 υπογραφές υπέρ της Σώτης Τριανταφύλλου: http://www.kathimerini.gr/912502/article/epikairothta/ellada/178-ypografes-yper-ths-swths-triantafylloy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου