Youtube

Youtube
Βρείτε το κανάλι μας στην ψηφιακή πλατφόρμα youtube.

Σάββατο 9 Μαΐου 2020

Νικόλαος Πανταζόπουλος: Ο Καποδίστριας και ο πολιτικοκοινωνικός πλουραλισμός της εποχής του (Α.Π.Θ., Επιστημονική Επετηρίδα της Σχολής Νομικών και Οικονομικών Επιστημών, τόμος ΙΘ’, Αντιχάρισμα στον Ν.Ι.Πανταζόπουλο, τεύχοςΔ’, Θεσσαλονίκη 1986, σελ. 223-279)






Ο Νικόλαος Πανταζόπουλος καθηγητής της Νομικής του Α.Π.Θ. μας άφησε ένα πολύτιμο και σημαντικό έργο, το οποίο όμως πλέον είναι αρκετά δυσεύρετο. Στα τελευταία χρόνια της ζωής του υπήρξε πρόεδρος της Εταιρείας Κοινοτικών Μελετών «Κωνσταντίνος Καραβίδας». Όμως αν επιδιώκουμε να έχουμε τεκμηριωμένες και πειστικές απαντήσεις σε θέματα που άπτονται της ιστορίας του δικαίου, των θεσμών και του νέου ελληνισμού είναι απαραίτητο να καταφεύγουμε στο έργο του.
Το αναφερόμενο δοκίμιο απαντά σε πολλά από τα ερωτήματα που έθεσε ο πρόσφατος θόρυβος για τον Ι.Καποδίστρια. Δείχνει ότι στόχος του ήταν ο συνδυασμός του κοινοτισμού με τους αντιπροσωπευτικούς θεσμούς. Έθετε ως προϋπόθεση να περιοριστεί η κοινωνική δύναμη των προκρίτων ώστε η δημοκρατία να έχει ουσιαστικό περιεχόμενο και να μην ξεπέσει σε «ένα πουκάμισο αδειανό».
Γράφει ο Ν.Πανταζόπουλος: « από την αρχή ακόμη του αγώνα ο Καποδίστριας είχε –σε ανύποπτο χρόνο- εκφραστεί υπέρ ενός συγκερασμού του διοικητικού συστήματος που θα επέτρεπε την διαμόρφωση ενός κυβερνητικού σχήματος με βάση την ελληνική ιστορική πραγματικότητα, χωρίς προσφυγές σε ξένα πρότυπα. Για την περιφερειακή διοίκηση συνιστούσε την διατήρηση του κοινοτικού συστήματος: «Τα παλαιά σχήματα έπρεπε να διαφυλαχθούν επιμελώς επί τω τέλει ωφελείας», σε τρόπο ώστε η Επανάσταση να δώσει στην συντηρητική Ευρώπη την εντύπωση ότι δεν διαπνέεται από επαναστατική νοοτροπία: «να εμφανίσουν εις τον πολιτικόν κόσμον (της Ευρώπης) τον τόπον μας με την εθνικήν του στολήν και χωρίς να δανεισθώμεν κανέν σχήμα των νεωτέρων (επαναστατικών θεωριών), αλλ’ ούτε την γλώσσαν των» διότι «οι νεωτερισμοί θέλουν κάμει περισσότερον κακόν παρά καλόν». Για την κεντρική διοίκηση πρότεινε συγκρότηση ολιγοπρόσωπης κυβερνήσεως, εκδηλώνοντας την προτίμησή του για τη συγκέντρωση της εξουσίας σε ένα πρόσωπο που θα προερχόταν από εκλογές που θα έπρεπε να γίνουν σύμφωνα με το πατροπαράδοτο αντιπροσωπευτικό σύστημα»(σελ.238).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου