Youtube

Youtube
Βρείτε το κανάλι μας στην ψηφιακή πλατφόρμα youtube.

Τρίτη 17 Αυγούστου 2021

Αλέξανδρος Κύρτσης: Η συνεργασία βενιζελικών και της σοσιαλδημοκρατικής ομάδας του Α.Παπαναστασίου με την "Πολιτική Επιθεώρηση" του Ι.Δραγούμη

Ο Αλέξανδρος Κύρτσης στο βιβλίο του ": ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΚΗ ΣΚΕΨΗ ΚΑΙ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΕΣ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΣΟΠΟΛΕΜΟ" (εκδόσεις Νήσος) καταλήγει ότι στην "Πολιτική Επιθεώρηση" του Ι.Δραγούμη συνεργάζονται στελέχη του βενιζελισμού που προέρχονται από τον κύκλο του Α.Παπαναστασίου, ενώ επιδίωξε την συνεργασία του Γεωργίου Παπανδρέου. Άλλωστε στο διάστημα αυτό οι απόψεις του Ι.Δ. και του Βενιζέλου στα θέματα εξωτερικής πολιτικής συγκλίνουν. Οι διαφορές που είχε με τον Γ.Σκληρό ξεπερνούνται και βαδίζει πλέον προς τον δημοκρατικό σοσιαλισμό. Στο ίδιο βιβλίο ο Α.Κ. υποστηρίζει ότι τις επιρροές του Ι.Δ. θα τις δούμε στην γενιά του '30.





5 σχόλια:

  1. Με τον Γ. Παπανδρέου ο Ίων Δραγούμης συνδεόταν φιλικά.Γνωρίζονται από τα χρόνια του Βερολίνου (1914) Το 1923 όταν βανδαλίστηκε άγρια και κατεδαφίστηκε από βενιζελικούς η στήλη του στην Βασ. Σοφίας ο Παπανδρέου ως υπουργός εσωτερικών στην κυβέρνηση Γονατά ενδιαφέρθηκε προσωπικά ώστε να αποκατασταθεί (μερικώς). Θετική γνώμη για τον Ίωνα διατηρούσε και ο Ανδρέας Γ. Παπανδρέου. Υπάρχει δημοσιευμένο άρθρο του (1965) όπου παραθέτει απόσπασμα από το "Όσοι ζωντανοί" και προσπαθεί να συνοδέψει μ΄αυτό κάποιες πολιτικές του σκέψεις για την "εθνική ανεξαρτησία".
    Ο Δραγούμης ήταν εξαίρετος συνομιλητής. Δεν ήταν φανατικός ούτε οργίλος. Ήταν ανεκτικός και μπορούσε να διαλέγεται με όλους τους χώρους.
    Καθόλου δεν με παραξενεύει που αυτή του την νοοτροπία δεν την απεμπόλησε και στην Πολιτική Επιθεώρηση -παρά την αντιβενιζελική* της τοποθέτηση- όταν αυτή άρχισε να τυπώνεται στην Αθήνα (Η 1η περίοδος της στην Πόλη).

    *Άρθρο του Ίωνος στην Πολιτική επιθεώρηση τον "έστειλε" στην διετή εξορία (Αιάκειο-Κορσικής & Γλώσσα- Σκοπέλου)από τους Γάλλους που δικττόρευσαν την χώρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ σημαντικές παρατηρήσεις Νώντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σπύρο, το email σου έχει κάποιο πρόβλημα. Τα μηνύματα μου γυρίζουν πίσω (undelivered)...Στείλε μου με κάποιον τρόπο στη δική μου διεύθυνση μου τηλέφωνο ή κάποια άλλη διεύθυνση.

      Διαγραφή
  4. Νώντα για δοκίμασε πάλι, σου έχω στείλει και δεύτερο email και τηλ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή