Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2014

Γιώργος Ανδρειωμένος: Αναζητώντας τον «άλλο» Κάλβο


Γιώργος Ανδρειωμένος: Αναζητώντας τον «άλλο» Κάλβο: επιστημονικές ενασχολήσεις του στην Κέρκυρα (1826-1852). Ίδρυμα Κώστα και Ελένης Ουράνη, Αθήνα 2013, σελ.172.


Ο Γ. Ανδρειωμένος ασχολείται αυτή την φορά με μια πλευρά της δραστηριότητας του Α.Κάλβου που θα την χαρακτηρίζαμε πιο επιστημονική. Απλώνεται κυρίως στην διάρκεια των είκοσι έξι ετών που ο ποιητής έζησε στην Κέρκυρα.
Ο Κάλβος υπήρξε μια  πολυμαθή προσωπικότητα. Ήδη από νεαρός δίπλα στον Ούγο Φώσκολο «είχε δείξει τη μεγάλη του έφεση για μελέτη και μάθηση»(σελ.16). Το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του βιοπορίστηκε ως δάσκαλος. Μετάφρασε   στα γαλλικά τη πραγματεία του Ιωάννη Καραντηνού «Έρευνα περί της φύσεως του Διαφορικού Υπολογισμού». Επίσης μετάφρασε το βιβλίο του περιηγητή Ignaz Palme για το κλίμα του αφρικανικού Κορντοφάν(1845), καθώς και «ένα σύντομο οικονομολογικό άρθρο για την αξία της καλλιέργειας της μετάξης(1845) και ένα απόσπασμα από τον Inno alle Grazie του Foscolo (1846)»(σελ.19).
Το βιβλίο περιέχει εκτενή και κατατοπιστική εισαγωγή του Γ. Ανδρειωμένου, τα τρία παραπάνω δοκίμια που μετάφρασε ο Κάλβος, με σχολιασμό καθώς και Επίμετρο του Δ.Πατσόπουλου που αναφέρεται στο φιλολογικό και μαθηματικό της μετάφρασης από τον Κάλβο του έργου του Ι.Καραντηνού για τον Διαφορικό Υπολογισμό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου