Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2014

Lou Andreas-Salome: Ο Φρήντριχ Νίτσε μέσα από τα έργά τουLou Andreas-Salome: Ο Φρήντριχ Νίτσε μέσα από τα έργά του. Πρόλογος Δημήτρης Λαμπρέλλης, Μετάφραση- Επίμετρο Παρασκευή Σιδερά-Λύτρα, εκδόσεις Παπαζήση, Αθήνα 2013, σελ.319.

Η συγγραφέας έγινε γνωστή  διότι υπήρξε το πρόσωπο που ερωτεύτηκε ο Νίτσε, ενώ στην συνέχεια συνδέθηκε με τον Ρίλκε και τον Φρόϋντ. Κατά συνέπεια, παρά τον έντονό υποκειμενισμό της, η άποψή της έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και σημασία για όσους ενδιαφέρονται για το έργο του Νίτσε.
Ο Δ.Λαμπρέλλης ένας από τους εμβριθέστερους γνώστες του νιτσεϊκού έργου και συγγραφέας πολλών σημαντικών σχετικών μελετών τονίζει στην διαφωτιστική εισαγωγή του  ότι το έργο εκδίδεται για πρώτη φορά το 1894 λίγα χρόνια πριν ο Νίτσε απολέσει τελείως την συνείδηση του και ένα χρόνο αφού επέστρεψε στην Γερμανία από την Παραγουάη, η αντισημίτρια αδερφή του, Ελισάβετ με σκοπό να παρερμηνεύσει πλήρως το νιτσεϊκό έργο. Σαλομέ και Ελισάβετ δεν διεκδίκησαν πλέον μόνο τον Νίτσε αλλά και την αποκλειστική ερμηνεία του έργου του.
Η Σαλομέ ξετυλίγει μια ψυχολογική ερμηνεία του νιτσεϊκού έργου, θεωρώντας ότι η τελική ψυχική του κατάρρευση  έχει αφήσει τα ίχνη της σε οτιδήποτε έγραψε. Κάτι τέτοιο δεν βρίσκει σύμφωνο τον Λαμπρέλλη που επιμένει στην πολυσημία του έργου του Νίτσε, θεωρώντας τον ως τον φιλόσοφο της πολλαπλότητας.

Το βιβλίο ξεκινά με μια επιστολή του Νίτσε προς την Σαλομέ και κλείνει με το επίμετρο της Π.Σιδερά-Λύτρα που αναφέρεται λεπτομερώς στην ζωή και το έργο της Λου-Αντρέας-Σαλομέ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου