Youtube

Youtube
Βρείτε το κανάλι μας στην ψηφιακή πλατφόρμα youtube.

Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2023

Η επανάσταση του 1821 δεν ήταν λάθος ήταν ανολοκλήρωτη: αντιρρήσεις στις σκέψεις του Χ.Γιανναρά και Γ.Κοντογιώργη

 

Από όσα κατά καιρούς έχει γράψει ο Χ.Γιανναράς, ο ισχυρισμός του ότι η ελληνική επανάσταση ήταν λάθος γιατί δημιούργησε εθνικό κράτος, είναι αυτός που περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο δεν με βρίσκει σύμφωνο. Ως ιδεολογικά υπεύθυνο για την εξέλιξη αυτό θεωρεί τον Α.Κοραή. Μετά όμως την ήττα της επανάστασης στην Μολδοβλαχία, την αδυναμία της να ξεσπάσει στην Κωνσταντινούπολη εκ των πραγμάτων περιορίστηκε στην περιοχή που αποτέλεσε αρχικά το ελληνικό κράτος. Ποιοί πραγματικά μπορούν να υποστηρίξουν ότι ήταν προτιμότερη η τουρκοκρατία; Μπορούσαν οι Φαναριώτες, οι "δουλοπρίγκηπες" να κληρονομήσουν την Οθωμανική αυτοκρατορία ; Η επανάσταση των Νεοτούρκων έδειξε ότι η τελευταία οδηγείτο σε ένα εθνικώς καθαρό κράτος που δεν θα είχαν λόγο ύπαρξης τα άλλα έθνη. Αν δεν υπήρχε το ελληνικό κράτος, ο μικρασιατικός ελληνισμός θα είχε υποστεί μια μεγαλύτερη σε μέγεθος γενοκτονία από αυτή που υπλεστη ανάλογη αυτή των Αρμενίων.
Στο έξοχο τελευταίο τεύχος των "Τετραδίων" ο Γ.Κοντογιώργης γραφει ότι η "Επανάσταση του 1821 στοιχιοθετούσε τη συντριπτική ήττα του Ελληνισμού" ενώ "η Μικρασιατική Καταστροφή αποτελεί προέκταση και ολοκλήρωση της συντριπτικής ήττας των Ελλήνων στην Επανάσταση (σελ.191). Επίσης αναφέρεται στην δυνατότητα "ο Ελληνικός Κόσμος να οικειοποιηθεί την Οθωμανική Αυτοκρατορία"(σελ.194). Θα συμπληρώσει ότι η "διακήρυξη της Μεγάλης Ιδέας υπηρέτησε αποκλειστικά εσωτερικούς πολιτικούς σκοπούς και συγκεκριμένα την πολιτική νομιμοποίηση μιας άρχουσας τάξης η οποία σε καμμία περίπτωση δεν πίστεψε ή μάλλον δεν θέλησε να υπηρετήσει την εθνική ολοκλήρωση"(σελ.196), ενώ το τέλος της δημοκρατίας "δεν τοποθετείται στον 4ο αιώνα π.Χ. αλλά στο τέλος της Τουρκοκρατίας"(σελ.192).
Επιγραμματικά έχουμε να πούμε ξεκινώντας από το τελευταίο:
α. Η δημοκρατία δεν τέλειωσε με το τέλος της Τουρκοκρατίας γιατί δεν υπήρχε δημοκρατία. Ο κοινοτισμός είχε δημοκρατικά χαρακτηριστικά σε περιοχές όπως τα Αμπελάκια, οι Σπέτσες και τα Ψαρά αλλά αλλού καθαρώς ολιγαρχικά και σε κάθε περίπτωση ο υπόδουλος ελληνισμός είχε τα δικαιώματα που είχε ο ραγιάς, ο δούλος.
β. Η ελληνική επανάσταση ήταν η πρώτη νίκη του ελληνισμού με την οποία ξεκίνησε η διάλυση της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Συνεχίστηκε και μετά την αναγνώριση της ελληνικής ανεξαρτησίας, στην Κρήτη, στην Μακεδονία, μέχρι το 1922.
γ. Η Μεγάλη Ιδέα διακηρύχτηκε για πρώτη φορά από τον Καποδίστρια και στην συνέχεια από τον Κωλέττη αλλά αποτελούσε το όραμα και τον πόθο του ελληνισμού να ενωθεί σε ένα κράτος , όπως έλεγε ο Ι.Δραγούμης να ενωθούν ελλαδίτες και τουρκομερίτες.
δ. Ποτέ δεν υπήρξε καμμία πιθανότητα ο ελληνισμός να οικειοποιηθεί, να κληρονομήσει την Οθωμανική αυτοκρατορία. Οι δουλοπρίγκηπες, οι Φαναριώτες εξαγόραζαν όπως και οι Πατριάρχες τα αξιώματα τους από τον Σουλτάνο και οποιαδήποτε στιγμή μπορούσαν να αποκεφαλιστούν. Στο τελευταίο στάδιο, με τους Νεότουρκους οι Έλληνες ή θα εξοντώνονταν ή θα απελαύνονταν.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου