Παρασκευή, 11 Μαρτίου 2016

Νέα Πολιτική τεύχος 17Κυκλοφορεί ήδη σε όλη την Ελλάδα το τεύχος 17 χειμώνα 2015-2016 της ΝΕΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ με ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα θεματολογία.

Στα κύρια άρθρα, ο Κωνσταντίνος Κόλμερ μιλάει για «Κυβερνητικά Διλήμματα» και «Βαρβάρους εντός των τειχών», ο Γιάννης Μαρίνος επισημαίνει «Επίκαιρες, ξεχασμένες σελίδες της ιστορίας μας» και ο Πάνος Παναγόπουλος για την «Οργανωμένη απάτη η μέθοδος φορολόγησης του γεωργικού εισοδήματος στην Ελλάδα». Επίσης, ο Νέστορας Κουράκης θίγει το δημογραφικό ζήτημα (Η δημογραφική κατάρρευση απειλεί την ιστορική συνέχεια των Ελλήνων), ο Χάρης Κατσιβαρδάς νομικά ζητήματα (Ατελής διάταξη ή κενό νόμου το άρθρο 1441 εδάφιο ε’ στα πλαίσια του συναινετικού διαζυγίου;), ενώ ο Θαλής Καραγιαννόπουλος γράφει για την Βόρεια Ήπειρο (Συνοπτική έκθεση της καταστάσεως της Ελληνικής Κοινότητας στην Βόρεια Ήπειρο). Ακόμα, μπορείτε να διαβάσετε τους Νίκο Σ. Λιναρδάτο (Ελλάδα, 1947-2015. Σαν να μην πέρασε μια μέρα…), Γεώργιο Οικονόμου (“SOUMISSION”, το βιβλίο σοκ του Michel Houellebecq και ΗΠΑ και Ρωσσία, δύο υπερδυνάμεις με διαφορετικό βαθμό εμπλοκής στην συριακή κρίση), Σωτήρη Δημόπουλο (Κίνητρα και στόχοι της ρωσσικής στρατιωτικής επέμβασης στην Συρία), Νικόλαο Ματθαίο Σαντή (Ευρώπη υπό κατάρρευση(;) ), Κώστα Σταματόπουλο (Παρίσι 2015, λίγο πριν την Επίθεση) και Θεοφάνη Μαλκίδη (Οι Κούρδοι επί ξηρού ακμής).

Το αφιέρωμα του τεύχους έχει τίτλο «Το Πολυτεχνείο και το «Πολυτεχνείο»». Περιέχει μια σειρά από άρθρα που αναφέρονται στο Πολυτεχνείο ως πραγματικό γεγονός, και το «Πολυτεχνείο» ως εργαλείο πολιτικής κυριαρχίας και νομιμοποίησης της Μεταπολίτευσης. Τα άρθρα του αφιερώματος υπογράφουν οι Λευτέρης Κουσούλης (Η μυθοποίηση ενός γεγονότος δεν γίνεται από τους πρωταγωνιστές, αλλά από τους κατασκευαστές των μύθων), Αντώνης Δ. Παπαγιαννίδης (Διαβάζοντας το  Πολυτεχνείο μέσα από τα συνθήματα), Μελέτης Μελετόπουλος (Μέρες του ’73) και Μάριος Νοβακόπουλος (Ο εορτασμός της 17ης Νοεμβρίου στα σχολεία). Ακόμα, μπορείτε να διαβάσετε ανέκδοτες ιστορίες γύρω από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, όπως και τις μαρτυρίες των Δημητρίου Τσάκωνα και Αλεξάνδρου Τσούμπα.
Στον Φάκελο Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας, που έχει θέμα «Η Κύπρος στη δίνη της ενέργειας», παραθέτουν τις απόψεις τους οι Μάριος Βαλιαντής (Η Κύπρος, η Ευρώπη και η Ενέργεια), Γιώργος Κέντας (Sui generis κοινότητα ανοχής και συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο), Κώστας Παπασταύρου (Η Περιβαλλοντική διάσταση της εκμετάλλευσης υπεράκτιων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων), Παναγιώτης Δημητρίου (Η λύση του Κυπριακού πρέπει να συνάδει με τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης), Γιάννος Χαραλαμπίδης (Η Κύπρος να υποβάλλει αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ) και Χρήστος Ιακώβου (Η επιστροφή της Γεωπολιτικής στην Ανατολική Μεσόγειο).

Στα πολιτιστικά, ξεχωρίζουν οι κριτικές θεάτρου του Γιάννη Δρακόπουλου (Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών) και κινηματογράφου του Κωνσταντίνου Μπλάθρα (Ο ηλίθιος), η βιβλιοκριτική του Παναγιώτη Κωστόπουλου (Γιώργος Καραμπελιάς 1204-1922. Η διαμόρφωση του Νεότερου Ελληνισμού, τόμος Β’, 1821) και η συνέντευξη του Anthony Stevens στον Θάνο Καυκαλίδη.
       Η ΝΕΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ διατίθεται κεντρικά από τις Εκδόσεις Παπαζήση (Νικηταρά 2 και Εμμ.Μπενάκη), κυκλοφορεί πανελλαδικά σε περίπτεραβιβλιοπωλεία και κέντρα τύπου, αποστέλλεται σε συνδρομητές και αναρτάται διαδικτυακά, μετά την έντυπη κυκλοφορία της, στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.neapolitiki.gr. Για συνδρομές, στείλτε email στο syggrafeas@yahoo.gr ή τηλεφωνήστε στο 6978774874 και  698014944.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου