Πέμπτη, 18 Αυγούστου 2016

Νέα έκδοση για τον Π.Κονδύλη, από τις εκδόσεις ΕΥΡΑΣΙΑ: "Ο φιλόσοφος χωρίς βεβαιότητες"

Αντιγράφουμε την παρουσίαση της έκδοσης από την ιστοσελίδα του βιβλιοπωλείου ΠΟΛΙΤΕΙΑ 


Ο Παναγιώτης Κονδύλης υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους σύγχρονους στοχαστές, με κριτήρια όχι εγχώρια, αλλά διεθνή. Μας παρέδωσε, προς μελέτη και αναστοχασμό, ένα πολύτομο έργο, τόσο δικό του, δηλαδή πρωτότυπο, όσο και μεταφραστικό. Ο Παναγιώτης Κονδύλης χαρακτηριζόταν από την εναντίωσή του στις βεβαιότητες. Προσπαθούσε να δει ο ίδιος, και να δείξει σε όλους εμάς, τις σκιές των πολύ φωτεινών πραγμάτων, των μεγάλων ιδεών για ελευθερία, για δικαιοσύνη, νια ισότητα, για διάλογο κ.λπ. Όμως, ακόμη και οι μεγάλες ιδέες, όπως όλα τα ανθρώπινα πράγματα, έχουν κι αυτές τις "σκιές" τους.
Ο παρών τόμος περιέχει τα κείμενα των τεσσάρων εισηγήσεων που παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση του Κοινωφελούς Ιδρύματος Νικολάου και Ελένης Πορφυρογένη, το 2015, στην Αγριά Βόλου.
Οι εισηγήσεις των Παναγιώτη Μούτσου και Μιχάλη Παπανικολάου αποβλέπουν στο να μας βοηθήσουν να προσεγγίσουμε μέρος, τουλάχιστον, του πολυσχιδούς φιλοσοφικού έργου του Παναγιώτη Κονδύλη. Από την άλλη, οι Βασίλης Α. Μπογιατζής και Γιώργος Λ. Ευαγγελόπουλος πραγματεύονται θέματα που εντάσσονται στην ιστορία των ιδεών, όσον αφορά τις απόψεις του Κονδύλη για τον σύγχρονο ελληνισμό, στην πρώτη περίπτωση, αλλά και την πολύπλευρη συνάφεια του έργου του με ερευνητικά πεδία της διεθνούς πολιτικής, στη δεύτερη περίπτωση.
Αναδεικνύονται, έτσι, μέσα από τα τέσσερα αυτά κείμενα, κάποιες από τις βασικές πτυχές της σκέψης του οξυδερκούς αυτού "παρατηρητή των ανθρωπίνων πραγμάτων", όπως άρεσε στον Παναγιώτη Κονδύλη να αυτοπροσδιορίζεται. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Περιεχόμενα

Προβόδισμα
- Μάριος Μπέγζος
Προλογικό σημείωμα
- Παναγιώτης Νούτσος
Πτυχές της φιλοσοφικής σκέψης του Παναγιώτη Κονδύλη
- Μιχάλης Παπανικολάου
Ο Κονδύλης και η Μεταφυσική
- Βασίλης Α. Μπογιατζής
Από τον Νεοελληνικό Διαφωτισμό έως τις μέρες μας: ο Παναγιώτης Κονδύλης για τον Νεώτερο Ελληνισμό
- Γιώργος Λ. Ευαγγελόπουλος
Η διεθνολογική σκέψη του Παναγιώτη Κονδύλη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου