Παρασκευή, 20 Απριλίου 2012

Όταν ο Θ.Βερέμης κατηγορείτο ως εθνικιστής και αντισημίτης από τον Μ.ΜαζάουερΟ Θ.Βερέμης ως μέλος του ΕΛΙΑΜΕΠ και ως επιστημονικός σύμβουλος της σειράς του ΣΚΑΙ υποστήριξε απόψεις που θεωρούν το ελληνικό έθνος ως νεώτερη κατασκευή .Παλαιότερα όμως είχε επικριθεί για τους ακριβώς αντίθετους λόγους.Σε άρθρο της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ 21 - 1- 1996 διαβάζουμε ότι κατηγορήθηκε ως εθνικιστής και αντισημίτης που δρα εις βάρος της ιστορικής αλήθειας από τον Μ.Μαζάουερ , όσο και από τον αμερικανό καθηγητή της Στρατηγικής Έ.Λούντβικ.Ο λόγος είναι ότι στο έργο "Ιστορικό λεξικό της Ελλάδας", που έγραψε μαζί με τον Μάρκο Δραγούμη και εκδόθηκε στα αγγλικά από τον εκδοτικό οίκο Scarecrow Press, δεν θεωρεί τους Βλάχους ως μειονότητα , αλλά δίγλωσσους Έλληνες , ενώ δεν ερμηνεύει την ιστορική πορεία των Τσάμηδων , των Ελλήνων Εβραίων(Σεφαρδιτών και Ρωμανιωτών ) και των Σλαυομακεδόνων με τον τρόπο που ο Μαζάουερ επιθυμεί.Ενδιάφερουσες είναι οι απαντήσεις του Κρίς Γουντχάουζ , στον Μαζάουερ και στον Έ.Λούντβικ , που θεωρούν ως αστείες τις κατηγορίες για εθνικισμό και αντισημιτισμό.
Είναι αναγκαίο να ερευνήσουμε αν η αποσιώπηση αυτών των απόψεων από τον Βερέμη ,τον ίδιο,για τις οποίες άδικα επικρίθηκε, σημαίνει ότι έχει μετακινηθεί απο αυτές ή το ελληνικό κράτος και οι διανοούμενοι του, επέλεξαν να ακολουθήσουν μια άλλη κοσμοαντίληψη που αντιστοιχεί στην θλιβερή κατάσταση υποτέλειας , στην οποία έχει περιέλθει.Πάντως ο Μαζάουερ με την πρόσφατη αρθρογραφία του φαίνεται να κατανοεί την ελληνική θέση ,ακολουθώντας ενδεχομένως την προσέγγιση Ελλάδος - Ισραήλ εξ αιτίας κοινών οικονομικών συμφερόντων και της απειλητικής ανόδου του νεο-οθωμανισμού που αποσκοπεί να κυριαρχήσει στην ΝΑ Μεσόγειο.

2 σχόλια:

  1. πολύ ενδιαφέρον. σαν να διαβάζει κανείς τμήμα του χρονικού της μετάβασης από την μια οπτική στην άλλη. θα μπορούσε να γίνει αυτό και με άλλους έλληνες ιστορικούς.

    ποια είναι η πρόσφατη αρθρογραφία του μαζάουερ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιάννη αναφέρομαι σε άρθρο του Μαζάουερ που δημοσιεύθηκε σε διεθνές έντυπο , που προσεγγίζει μάλλον ευνοικά την ελληνική οικονομική κρίση.Ενδιαφέρον επίσης ότι ο Λούντβικ σε άλλη συνέντευξη του στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ομολογεί τον θαυμασμό του για την βυζαντινή στρατηγική.Κατά τα άλλα ευθυγραμμίζεται με την αμερικάνικη πολιτική να χρησιμοποιεί υπαρκτές ή ανύπαρκτες μειονότητες για την διάλυση των εθνικών κρατών ,ώστε να καμφθούν οι αντιστάσεις στην παγκοσμιοποίηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή