Πέμπτη, 1 Νοεμβρίου 2012

ΕΥΡΩΣΤΙΝΙΑΚΑ τεύχος 25

"Πατρίδα μας είναι τα παιδικά μας χρόνια", έγραφε ο Γ.Σεφέρης.Η Ευρωστίνη ,το Δερβένι Κορινθίας είναι η μικρή μας πατρίδα, η νοερή αλλά πραγματική μας κοινότητα. Για όσους δεν ζουν πια εκεί, οι αναμνήσεις  είναι ίσως ότι τους συνδέει πλέον με αυτή.
Ο Σύλλογος Ευρωστινίων  λειτουργεί παραπάνω από 30 χρόνια και για 25 συναπτά χρόνια εκδίδει το περιοδικό Ευρωστινιακά. Δημοσιεύει κείμενα τοπικού ενδιαφέροντος, αλλά και κείμενα  που υπερβαίνουν το τοπικό πλαίσιο.
Στο τελευταίο τεύχος διαβάζουμε : πολυσέλιδο αφιέρωμα στην εορταστική εκδήλωση του Αγίου Γεωργίου Ζαχόλης, οι αρχαιότητες της Ελλάδας κατά τον πόλεμο και την κατοχή του Β.Πετράκου, ταξίδι στην Λευκάδα της Τούλη Φ.Γιαννούλη- Σπυροπούλου, τιμητική εκδήλωση στον επί 28 χρόνια πρόεδρο του συλλόγου Τ.Δελλή, οι πρώτες χάρτες της Αθήνας του Μ.Κορρέ, ο Ι.Βαρβάκης και το Βαρβάκειο του Μ.Νειάδα, Οι Ευρωστίνιοι Εκπαιδευτικοί στη Βαρβάκειο του Τ.Δελή, οι εθνικές επέτειοι της εθνεγερσίας του Κ.Δεσποτόπουλου, η γνώμη και η γνώση του Γ.Ποττάκη , βιβλιοπαρουσιάσεις του Β.Μπίλη όπου παρουσιάζονται το βιβλίο του Δ.Κάσσιου για την Μονή Προφήτη Ηλία Ζάχολης και του Σ.Κουτρούλη "Ο Κόσμος, ο μικρός ο μέγας:ιδεολογίες και αισθητική στον νεοελληνισμό",ποίημα του Ν.Καρούζου για την ορθοδοξία και νεκρολογίες του Μ.Χαρίτου και του Γ.Γκολφινόπουλου- Κοραή. Ο τελευταίος υπήρξε κατά την κατοχή  δέσμιος των Γερμανών στο στρατόπεδο συγκέντρωσης BIBLIS. Επί 4 τετραετίες διετέλεσε πρόεδρος της Κοινότητας Ευρωστίνης  όπου συνέβαλε στην αδελφοποίηση της Ζάχολης και της πόλης του ζοφερού παρελθόντος, του BIBLIS .  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου