Youtube

Youtube
Βρείτε το κανάλι μας στην ψηφιακή πλατφόρμα youtube.

Τρίτη 5 Ιουνίου 2018

Οδός-εβδομαδιαία εφημερίδα της Καστοριάς

ΡΗΞΗ φ.144






Είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικό γεγονός ότι υπάρχουν επαρχιακά έντυπα όπως η εβδομαδιαία εφημερίδα της Καστοριάς «Οδός». Διότι σε χαλεπούς καιρούς αποδεικνύεται ότι υπάρχουν στοχαστές που μπορούν να γράφουν αξιόλογα, πρωτότυπα και ενδιαφέροντα κείμενα, αλλά  όμως υπάρχει και ένα κοινό που είναι διατεθειμένο να στηρίξει με πολλούς τρόπους τέτοιου είδους εγχειρήματα.
Εκδότης και διευθυντής είναι ο Παναγιώτης Μπαϊρακτάρης. Κάθε φύλλο διακρίνεται για την αισθητική του  ποιότητα αλλά και την πρωτοτυπία των δοκιμίων που φιλοξενεί. Για παράδειγμα  στις 28 Ιουλίου 2016 κυκλοφόρησε με αφιέρωμα στην Συρία και τίτλο «η ποίησις σώζοι την Συρία». Στο άρθρο «Άραβική Άνοιξη… Χειμώνας στη Συρία» του Νώντα Τσίγκα αναλύονται οι αρνητικές συνέπειες της λεγόμενης αραβικής άνοιξης που μεταξύ των άλλων προκάλεσε ένα μεταναστευτικό κύμα που «χτυπά πλέον απειλητικά την Ευρώπη και συγκλονίζει τα θεμέλια της, απειλώντας σοβαρά την επισφαλή-εύθραυστη ενότητα»(σελ.3). Περιλαμβάνει ποίηση του Μελέαγρου, του Λουκιανού, του Εφραίμ του Σύρου, του Ρωμανού του Μελωδού, του Άγιου Ιωάννη Δαμασκηνού , του Αββά Ισαακ του Σύρου, του Α. Αλ Μααρρι, του Α.Ταμμάμ, του Μ.Α.Μαγούτ, του Νιζάρ Κουλμπάνι, του Καμάλ Αμπού Ντίμπ. Επίσης δοκίμιο του Μαρκέλλου Πιράρ για τον ποιητή Άδωνι (ψευδώνυμο του Άλι Άχμαντ Σαΐντ Έσμπερ, γεννήθηκε το 1930 στη Συρία) καθώς και μετάφραση ποίησης του από τον ίδιο.
Στις 3 Αυγούστου 2017 κυκλοφορεί η «Οδός» με τον τίτλο « ακούω τρέμοντας σιωπή». Πρόκειται  για αφιέρωμα στην ποίηση του Ίωνα Δραγούμη. Η επίκουρη καθηγήτρια του Αριστοτελείου Ιωάννα Ναούμ γράφει το δοκίμιο «Στίχοι σταχτιοί και τριανταφυλλένιοι- τα ποιήματα του Ίωνα Δραγούμη». Ο Νώντας Τσίγκας γράφει το δοκίμιο «και σβήνομαι στο φίλημα- ο ποιητής Ίων Δραγούμης. Στην συνέχεια ακολουθούν εξήντα τρία ποιήματα του Ι.Δραγούμη που γράφτηκαν στο διάστημα 1899-1905. Επίσης δημοσιεύονται επιστολές του Κ.Καβάφη και του Ά.Σικελιανού προς τον Ι.Δραγούμη.
Ο Ν.Τσίγκας είναι ο βασικός συντελεστής της δημοσίευσης για πρώτη φορά άγνωστων ημερολογιακών σελίδων του Ι.Δραγούμη που περιλαμβάνουν το διάστημα 1903-1908. Πρόκειται για πολύτιμη προσφορά για όσους ενδιαφέρονται να μελετήσουν σε βάθος και με εγκυρότητα  όλες τις πλευρές του δραγουμικού έργου. Για παράδειγμα στις 18.1.2018 δημοσιεύεται μέρος του δραγουμικού ημερολογίου του 1903 με τον τίτλο «Το τέλος της εκδρομής στην Μακεδονία». Στις 22.2.2018 το αφιέρωμα έχει τίτλο «η αγάπη έθρεψε τη ζωή μου», που συνεχίστηκε στις 8.3.2018. Στις 22.3.2018 δημοσιεύεται επιστολή του Ίωνα στον πατέρα του Στέφανο Δραγούμη.   Στις 26.4.2018 το αφιέρωμα έχει τον τίτλο «έτσι έπρεπε να είναι το Μελένικο». Ο Νίκος Δήμου έχει μεταφράσει όλα τα κείμενα του Δραγούμη που έχουν γραφεί στα γαλλικά.

Ο Νώντας Τσίγκας, βασικός συντελεστής του αφιερώματος στον Ι.Δραγούμη  γεννήθηκε στο Βογατσικό –πατρίδα της οικογένειας Δραγούμη, ζει στη Θεσσαλονίκη και εργάζεται ως γιατρός νευρολόγος. Είναι  δραστήριος συγγραφέας μας έχει προσφέρει ήδη ένα σημαντικό έργο. Διατηρεί το blog  «χαρτοκόπτης» στο οποίο έχει κάνει αρκετές παρεμβάσεις ο Νίκος Δήμου, στις οποίες αποτιμά θετικά το έργο του Ίωνα Δραγούμη. Ο Ν.Τσίγκας έχει εκδώσει τα έργα: Ου Απάν’ κι ου Κάτ’ ου Κόσμους (Ιστουρία φόβια αλλά καν’ πένθιμ’) 2009, (σειρά κειμένων, σχετικών με το βογατσιώτικο ιδίωμα, που δημοσιεύτηκαν σε συνέχειες στην εφημερίδα Το Βογατσικό από το 1991-1994),Μαύρο χιόνι με σχέδια του Μόδη Γούναρη (εκδόσεις Διάπυρον), Εποχικός διανομέας (εκδόσεις Πανοπτικόν), Μαθήματα πατριδογνωσίας(εκδόσεις της αυλής της Κλεοπάτρας) 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου