Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010
Κυκλοφόρησε το ΑΡΔΗΝ Τ. 82
ΤΕΥΧΟΣ 82 (Οκτώβριος – Νοέμβριος 2010) ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΑΔΙΕΞΟΔΑ & ΟΦΘΑΛΜΑΠΑΤΕΣ
6Η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΡΔΗΝ: ΓΙΑ ΜΙΑ ΝΕΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ
Για το μετεκλογικό τεύχος του Άρδην που κυκλοφορεί το σημαντικότερο μήνυμα που άφησαν οι περιφερειακές και δημοτικές εκλογές ήταν η τεράστια αποχή, που στον 2ο γύρο έφτασε το 55% πανελλαδικά. Το εντυπωσιακό ποσοστό της δεν μαρτυρά μόνο την ολοκληρωτική αποσάθρωση του πολιτικού σκηνικού, αλλά και μια αίσθηση, που κυριαρχεί στον ελληνικό λαό, ότι η τύχη της χώρας καθορίζεται πια σε αποκλειστικό βαθμό από τα ξένα κέντρα, από τη Μέρκελ, τον Γιούνκερ και το ΔΝΤ. Το αίσθημα απώλειας της εθνικής κυριαρχίας μας συνεπάγεται και απομάκρυνση από την εκλογική διαδικασία.
Το δεύτερο (αρνητικό) κρατούμενο αυτών των εκλογών ήταν η εκλογή, στα δύο πιο νευραλγικά κέντρα της χώρας, του Καμίνη στην Αθήνα και του Μπουτάρη στη Θεσσαλονίκη. Έτσι, ο Καμίνης και το επιτελείο του (ο Χριστόπουλος του ΚΕΜΟ, ο Παπαϊωάννου της Διεθνούς Αμνηστείας, ο Τάκης Καμπύλης κ.ά. ) θα κληθούν να αντιμετωπίσουν το οξύτερο κοινωνικό πρόβλημα της Αθήνας, το μεταναστευτικό. Ο δε Μπουτάρης, στη Θεσσαλονίκη, θα διαχειριστεί τα εθνικά θέματα (Μακεδονικό και την εντεινόμενη νεο-οθωμανική απειλή) για τα επόμενα τέσσερα χρόνια!
Δεν έλειψαν και τα θετικά μηνύματα, οι γνήσιοι αυτοδιοικητικοί συνδυασμοί, όπου κατάφεραν να συγκροτήσουν ψηφοδέλτια έκλεψαν τις εντυπώσεις, είτε με εντυπωσιακές νίκες, όπως του Δ. Βουνάτσου στη Λέσβο, είτε εκλέγοντας δημοτικούς συμβούλους σε νευραλγικούς δήμους, όπως της Κομοτηνής.
Το πρώτο αφιέρωμα του Άρδην ασχολείται με τη Θεσσαλονίκη, με τη χρόνια κρίση (οικονομική, πολιτική, πολιτιστική και ιδεολογική) που σοβεί στην πόλη, αλλά και τον κομβικό ρόλο που έχει για τον Ελληνισμό. Η διημερίδα που οργάνωσε το Άρδην στη Θεσσαλονίκη στις 22 και 23 Οκτωβρίου ανέδειξε αυτά τα θέματα, τις σημαντικές ομιλίες της οποίας αναπαράγουμε στο παρόν τεύχος ενώ συμπεριλαμβάνεται και μια ανάλυση του Θανάση Τζιούμπα, για τα πρόσφατα αποτελέσματα των εκλογών και το τι συνεπάγονται για τη Θεσσαλονίκη.
Δημοσιεύουμε λοιπόν την εκτενή ομιλία του Ντίνου Χριστιανόπουλου, –του σημαντικότερου ίσως ζώντος ποιητή της Θεσσαλονίκης– για την ποιητική διαδρομή της Θεσσαλονίκης και τους ποιητές της, του Κώστα Ζουράρι, για την πολιτιστική συνέχεια της Θεσσαλονίκης από τον Γρηγόριο Παλαμά έως τον Κωστή Μοσκώφ, του δημοσιογράφου Στέλιου Κούκου, για την πολιτισμική και ιδεολογική ταυτότητα της πόλης. Ακόμα, του Γ. Καραμπελιά, για τη Θεσσαλονίκη ως επικέντρου ενός νέου οράματος για τον ελληνισμό, του οικονομολόγου Γιώργου Τοζίδη, για την οικονομική οπισθοδρόμηση της Θεσσαλονίκης την τελευταία 20ετία, του διδάκτορα της αρχιτεκτονικής και συγγραφέα Δημήτρη Μάρτου, για το πώς ο γιγαντισμός της Αθήνας κατατρώγει τη Θεσσαλονίκη και την υπόλοιπη χώρα και του δικηγόρου πρώην προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και του ΚΘΒΕ, Δ. Γαρούφα, για τη βαλκανική προοπτική της πόλης. Στο δεύτερο αφιέρωμα του περιοδικού δημοσιεύουμε σχεδόν το σύνολο των εισηγήσεων από την 6η πανελλήνια συνάντηση του Άρδην και της Ρήξης που πραγματοποιήθηκε 2 και 3 Οκτωβρίου στον Φιλοπρόοδο Όμιλο Υμηττού (Φ.Ο.Υ.) στον Υμηττό. Στα κείμενα αυτά δεν αρκούμαστε να αναδείξουμε την κρίση (εθνική, οικονομική, πολιτιστική κ.ά.) που βιώνουμε, αλλά να κάνουμε ένα ακόμα βήμα στη μετατροπή αυτής της ιδεολογικής διαύγασης σε πολιτικό- δρων υποκείμενο, που θα πολλαπλασιάσει τόσο την ιδεολογική του εμβέλεια, όσο και τις δυνατότητες άμεσης πολιτικής παρέμβασης στα πολιτικά πράγματα όπως κάναμε ήδη με τις παρεμβάσεις μας στο Κυπριακό, στα Ελληνοτουρκικά (επίσκεψη Ερντογάν), στην εξωτερική πολιτική (συμμετοχή στον στολίσκο της Γάζας), ή με την ενεργό συμμετοχή μας στο φοιτητικό κίνημα.. Θα διαβάσετε κείμενα των: Γ. Καραμπελιά, Κ. Γεώρμα, Ν. Ντάσιου, Β. Φτωχόπουλου, Ευ.Κ. Τσεκούρα, Θ. Τζιούμπα, Κ. Ντίνου, Σπ. Κουτρούλη, Τ. Χατζηαναστασίου, Θ. Ντρίνια, Δημ. Παπαλεοντίου, Γ. Ξένου κ.ά.
Στο ίδιο τεύχος του Άρδην δημοσιεύεται το δεύτερο και τελευταίο μέρος του οδοιπορικού του Γκίφορντ Χάρτμαν στην Καλιφόρνια, ο Δημήτρης Καραμπερόπουλος, παρουσιάζει το βιβλίο του Αλεξάνδρου Μαυροκορδάτου, «του εξ απορρήτων», Αναπνευστικόν όργανον της κυκλοφορίας του αίματος, ενός από τα σημαντικότερα ιατρικά βιβλία του 17ου αιώνα, το οποίο κυκλοφόρησε στα λατινικά και εκδίδεται για πρώτη φορά στα ελληνικά· ο Γιώργος Καραμπελιάς, παρουσιάζει το βιβλίο του Μιχάλη Σκουλιού, Τα ξύλινα καράβια της Κάσου, όταν η Κάσος τον 19ο αιώνα ήταν ένα από τα σημαντικότερα ναυτικά κέντρα της Μεσογείου· ενώ περιλαμβάνονται και άλλες βιβλιοπαρουσιάσεις
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου