Πέμπτη, 17 Φεβρουαρίου 2011

Αποσπάσματα απο το νέο βιβλίο του Κ.ΔΕΣΠΟΙΝΙΑΔΗΝύχτες που μύριζαν θάνατο
Συγγραφέας: Κώστας Δεσποινιάδης

Θέμα: Ελληνική πεζογραφία
Εκδότης: Πανοπτικόν
Σελίδες: 42
Ημ. Έκδοσης: 11/02/2011


Ό,τι κι αν κάνουμε θα μας διώξουν


Είναι νύχτα. Είμαστε καθισμένοι με τον αδερφό μου πάνω σε έναν μικρό μαντρότοιχο. Δίπλα μας υπάρχει ένα μεγάλο σπίτι με πολλά, φωτισμένα, παράθυρα. Μέσα απ’ το σπίτι ακούγονται φωνές, γέλια και μουσική. Δεν έχουμε οπτική επαφή με το εσωτερικό του σπιτιού αλλά έχουμε την εντύπωση πως μέσα υπάρχει πολύς κόσμος. Από τα γέλια και τη μουσική συμπεραίνουμε πως κάποια γιορτή γίνετε εκεί.
Μπροστά στον μαντρότοιχο που καθόμαστε υπάρχει νερό. Δεν μπορώ να διακρίνω αν είναι μια μικρή λίμνη ή κάτι σαν πισίνα. Παίρνω στα χέρια μου πέτρες και τις πετάω μία-μία στο νερό. Κάθε πέτρα που πέφτει κάνει ένα χαρακτηριστικό ήχο και σηκώνει έναν μικρό πίδακα νερού, ο οποίος ξαναπέφτει διαλυμένος σε πολλές μικρές σταγόνες στο νερό.
«Μην κάνεις φασαρία», μου λέει ο αδερφός μου, «θα μας διώξουν».
«Δεν έχει σημασία», του απαντώ, «ό,τι κι αν κάνουμε θα μας διώξουν».


Το μαύρο πουλί

Στην Χ.Κ.


Το μαύρο πουλί που διαρκώς με καταδιώκει έρχεται και πετά από πάνω μου τις πιο απροσδόκητες στιγμές• όχι μόνο τις νύχτες και τη βαρυχειμωνιά, όπου φυσιολογικά έχει τη θέση του, αλλά και το κατακαλόκαιρο, στις πιο λαμπρές λιακάδες, σε παραλίες και τοπία ονειρεμένα, σε στιγμές ανείπωτα όμορφες, υπενθυμίζοντάς μου σαδιστικά πως αυτό θα πει την τελευταία λέξη.

Ο Κώστας Δεσποινιάδης γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1978. Από το 2001 έχει ιδρύσει το περιοδικό και τις εκδόσεις "Πανοπτικόν". Εκτός από το "Πανοπτικόν", κείμενά του έχουν δημοσιευτεί σε διάφορα έντυπα (Νεα Κοινωνιολογία,Εντευκτήριο, Ένεκεν, Πλανόδιον, Χουλιγκανιζατέρ, Εποχή, Κόντρα και Παρασκήνιο). Ως επιμελητής εκδόσεων και μεταφραστής έχει συνεργαστεί με 15 περίπου εκδοτικούς οίκους.Απο τον εκδοτικό του οίκο εκδίδονται στην χώρα μας
τα έργα του Νίτσε .Άλλα έργά του:Πόλεμος και ασφάλεια,Φραντς Κάφκα: Ο ανατόμος της εξουσίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου