Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2018

Με αφορμή το συνέδριο για τον Π.Κονδύλη στην αρχαία Ολυμπία


Από το πρόγραμμα του συνεδρίου

"11:30 Ομιλία του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων κ. Νικολάου Βούτση
12:00 Στρογγυλό τραπέζι
«Παναγιώτης Κονδύλης και πολιτική συγκυρία»
Εισαγωγή-συντονισμός: Κωνσταντίνος Τζαβάρας, Βουλευτής, πρώην Υπουργός
Συμμετέχουν: Κωνσταντίνος Δουζίνας, Βουλευτής, Καθηγητής Birkbeck College Λονδίνου, Νικόλαος Ξυδάκης, Βουλευτής, πρώην Υπουργός, Θεόδωρος Ρουσόπουλος, πρώην Υπουργός, πρώην Βουλευτής"

Ο λόγος στον Παναγιώτη Κονδύλη
    "Ότι ο σημερινός ελληνικός «πολιτικός κόσμος», κοινοβουλευτικός και εξωκοινοβουλευτικός, αποτελείται ως επί το πολύ από πρόσωπα ελαφρά έως φαιδρά, δεν αποτελεί καν κοινό μυστικό ˙ αποτελεί πηγή δημόσιας θυμηδίας, συχνά με τη σύμπραξη των ίδιων των διακωμωδούμενων. Οι λίγοι, πού έχουν γνώση και συνείδηση, πού κάτι είχαν και κάτι διατηρούν μέσα στους ρηχούς, καριερίστες ή απλώς ψευτόμαγκες συναδέλφους τους, καταπίνουν κι αυτοί τη γλώσσα τους ή μιλούν με πρόσθετες περιστροφές όταν τα θέματα γίνονται οριακά για την πολιτική τους επιβίωση".

      'Εγινε πια κακή συνήθεια και έξη όταν διοργανώνεται συνέδριο για τον Π.Κονδύλη στην χώρα μας, σε αντίθεση με αυτά που γίνονται σε άλλες χώρες, να καλούνται πολιτικά πρόσωπα που κατά τεκμήριο δεν έχουν καμία σχέση με το έργο του. Αντίθετα έχουν βαρύτατες ευθύνες για την κατάσταση που σήμερα βρισκόμαστε. Πέρυσι στο συνέδριο του "Νέου Πλανόδιου" για τον Π.Κονδύλη κλήθηκαν να μιλήσουν ο Ν.Ξυδάκης και ο Α.Ανδριανόπουλος. Ο πρώτος την μόνη σχέση που έχει με τον Κονδύλη είναι ένα πολύ μικρό άρθρο κάποτε στην "Καθημερινή", ο δεύτερος μάλλον δεν τον γνωρίζει διόλου. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώθηκε από το video που αναρτήθηκε στην συνέχεια από τους διοργανωτές. Στο φετινό συνέδριο στην αρχαία Ολυμπία 26-28 Ιανουαρίου για τον Π.Κονδύλη οι εργασίες θα κλείσουν με ομιλία του Βούτση και συζήτηση των Κ.Τζαβάρα, Δουζίνα, Ν.Ξυδάκη, Θ.Ρουσσόπουλο! . Όσο και να προσπάθησα δεν κατάφερα να εντοπίσω κάποιο αξιόλογο κείμενο τους που θα αφορά τον Π.Κονδύλη. Είναι εντυπωσιακό ότι η ελληνική κοινωνία, παρά τα όσα μπορεί να της καταμαρτυρήσουμε, γνωρίζει την ευθύνη που αναλογεί σε καθένα, σε αντίθεση με κάποιους διανοούμενους που μάλλον είναι αρκετά ανεκτικοί σε ένα χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα. Να θυμίσουμε την προγραμματική αντίθεση του Π.Κονδύλη τόσο με τον μαρξισμό όσο και τον νεοφιλελευθερισμό αλλά και το γεγονός το καθηγητικό κατεστημένο τον έκρινε ανεπαρκή να αναλάβει θέση καθηγητή στην Φιλοσοφική Αθηνών. Βεβαίως όλοι αυτοί όσο και το κομματικό κατεστημένο σιώπησε όταν ο Π.Κονδύλης υβριζόταν από τον δημοσιογράφο Ρ.Σωμερίτη με αφορμή το επίμετρο στη "Θεωρία του Πολέμου".

    Δεν είναι τυχαίο ότι η ελληνική κοινωνία δεν κατάφερε να βρει διέξοδο από την βαθιά κρίση που διέρχεται έχοντας εγκλωβιστεί στα ίδια πρόσωπα, στις ίδιες οικογένειες, στις ίδιες νοοτροπίες. Φιλελεύθεροι που διακρίνονται στην λεηλασία του κράτους και αριστεροί που πλασάρουν την πιο χυδαία εκδοχή παγκοσμιοποίησης, που δεν φορούν γραβάτες αλλά ζουν σε σπίτια 200 τμ στην Κηφισιά και έχουν καταθέσεις εκατομμυρίων. Η "Καθημερινή"την προηγούμενη Κυριακή αναφερόταν στην θετική συμβολή του νεότερου Καραμανλή στην αύξηση του χρέους αλλά και του νεότερου Γ.Παπανδρέου στον πρωτοφανή δημοσιονομικό εκτροχιασμό του 2009. Όλο αυτό το πολιτικό σύστημα που δεν έπαυε ο Π.Κονδύλης να σαρκάζει και να επικρίνει επιχειρεί δια των αντιπροσώπων του να εξιλεωθεί με διάφορους τρόπους σήμερα. Τουλάχιστον ας κάτσουν να διαβάσουν κάποιο βιβλίο του Π.Κονδύλη για να μην εκτεθούν περισσότερο. Όμως ενδεχομένως να βρισκόμαστε μπροστά σε μια προσπάθεια , που ακολουθεί  την περίοδο τς συνωμοσίας σιωπής,να εξημερωθεί η σκέψη του Π.Κονδύλη, και να χάσει την δραστικότητά της.

3 σχόλια:

  1. Μελέτησα τα έργα του Π. Κονδύλη και κατανόησα ότι ο μεγάλος διανοούμενος αποτελεί ξεχωριστή περίπτωση. Τα κείμενα του Κονδύλη είναι πάντα επίκαιρα, Κάνει αυστηρή κριτική χωρίς δισταγμό και δε γίνεται καθηγητής στο Π.Αθηνών. Τα έργα του ξεχωρίζουν για την τολμηρή τους προσέγγιση και την μάλλον Πλωτονική (Πλωτίνος) τους ευρυρύθεια. Ιδιαίτερα τα κείμενά του διακρίνονται για την πρωτοτυπία και το προβλέψιμο των γεγονότων. Η Βιβλιοθήκη του βρίσκεται στο ΑΠΘ το οποίο καλείται να την αξιοποιήσει( Συνέδρια, διαλέξεις κλπ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αντί ευρυρυθεια = Ευρυμάθεια. Να σας πληροφορήσω ότι μέρος του αρχείου του Κονδύλη δεν έφθασε στο ΑΠΘ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τα κείμενα του αλλά και η αισθητική τους γοητεύουν τον αναγνώστη. Δίκαια οι Γερμανοί στοχαστές τον χαρακτήρισαν τον μεγαλύτερο φιλόσοφο του 20ου αιώνα. Φαντάζομαι στο ΑΠΘ μεταφέρθηκε με πρωτοβουλία του καθηγητή και φίλου του Π.Κονδύλη, Αθανάσιου Καίση, η βιβλιοθήκη του. Τα κατάλοιπα του, πολλά από τα οποία είναι σε καρτέλες, μεταφράζονται στα γερμανικά και χρησιμοποιούνται για την έκδοση ανέκδοτων έργων του. Το ενδιαφέρον είναι ότι στην χώρα μας περνάμε από το στάδιο της αποσιώπησης (για παράδειγμα γινόντουσαν ευγενικές συστάσεις να μην αναφέρεται στην βιβλιογραφία ειδικά στα διδακτορικά) στο στάδιο του ελέγχου και της εξημέρωσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή