Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011
Κυκλοφορεί το νέο τεύχος του Άρδην (τ. 83)
ΤΕΥΧΟΣ 83 (Δεκέμβριος 2010 – Ιανουάριος 2011)
ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: ΜΠΟΡΟΥΜΕ!
ΝΕΟ-ΟΘΩΜΑΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΘΡΑΚΗ
ΚΥΠΡΟΣ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΤΩΝ ΕΠΙΚΥΡΙΑΡΧΩΝ
ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ ΤΟ Γ΄ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΑΡΔΗΝ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΝΟΛΛΑ, ΕΝΟΠΛΗ ΒΙΑ ΚΑΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ
Μετά το αρχικό μούδιασμα από την επιβολή του Μνημονίου, έχουν αρχίσει να εμφανίζονται τα πρώτα σκιρτήματα μιας ενεργητικότερης στάσης, όπως καταδεικνύουν π.χ. οι κινητοποιήσεις για τα διόδια και τα μαζικά μέσα μεταφοράς. Και αυτό συμβαίνει παρόλο που δεν υφίσταται κανένα οργανωτικό σχήμα, κανένα πολιτικό προσωπικό, ούτε και κοινωνική βάση έμπειρη από κινητοποιήσεις και συμμετοχή στα κοινά, ώστε να συγκροτηθεί άμεσα ένα συνεκτικό ρεύμα ανατροπής. Εμείς όμως μένουμε στην καλή πλευρά των πραγμάτων. Στο γεγονός ότι είμαστε μάρτυρες της ανάδυσης νέων αντιπολιτευόμενων δυνάμεων, πιο αυθεντικών, πιο υγιών και πιο αδέσμευτων. Δυνάμεων που είναι πιο κοντά στη λαϊκή συνείδηση και στα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας. Οι καιροί επιβάλλουν την ιδεολογική και πολιτική προσέγγιση όλων αυτών των «νέων αντιπολιτευόμενων δυνάμεων», που ξεπήδησαν από τη κρίση του πολιτικού συστήματος των δύο τελευταίων χρόνων: από κομμάτια που προέρχονται από τη βάση του ΠΑΣΟΚ, κόσμο που για χρόνια έχει μείνει ανένταχτος και αποστασιοποιημένος από τον πολιτικό εκφυλισμό της ύστερης μεταπολίτευσης, μέχρι τις πρωτοβουλίες πολιτών ενάντια στο χρέος και τον επαχθή δανεισμό – και βέβαια τη Σπίθα του Μίκη, την πρωτοβουλία με την πιο μαζική απεύθυνση από όλες. Η λογική της πρωτοβουλίας του Θεοδωράκη είναι στον σωστό δρόμο. Δεν καλεί κάποιους προνομιακούς συνομιλητές γύρω από ένα τραπέζι για τη διαμόρφωση ενός πολιτικού σχήματος. Αντίθετα, απευθύνεται στη λαϊκή πλειοψηφία και την καλεί να συσπειρωθεί γύρω από θέσεις και προτάσεις, άσχετα από κομματική, παραταξιακή προέλευση. Και καλεί όλο τον λαό να συγκροτήσει ομάδες πρωτοβουλίας γύρω από αυτές τις θέσεις. Γι’ αυτό και δημοσιεύουμε την ομιλία που πραγματοποίησε ο Μίκης Θεοδωράκης στο Ρεξ, όπου σε ένα πολυπληθές ακροατήριο παρουσίασε τις κεντρικές θέσεις της Κίνησης Ανεξάρτητων Πολιτών.
Το πρώτο αφιέρωμα του Άρδην ασχολείται με τη Θράκη και τις προσπάθειες που κάνουν τις τελευταίες δεκαετίες οι φορείς του νεο-οθωμανισμού στην περιοχή για να κυπροποιηθεί η Θράκη. Στο πρώτο μέρος του αφιερώματος, δημοσιεύουμε τις ομιλίες των Γιώργου Καραμπελιά, Παναγιώτη Σγουρίδη, Κώστα Καραΐσκου και Χαράς Νικοπούλου από τη μεγάλη εκδήλωση που πραγματοποίησε, μεεπιτυχία, το Άρδην στις 29 Νοεμβρίου 2010 στην Παλαιά Βουλή.
Στο δεύτερο αφιέρωμά μας αναφέρεται στην Κύπρο ως κοινωνικό εργαστήριο των επικυρίαρχων. Ο Γιώργος Ρακκάς γράφει ότι ο νεοκυπριωτισμός που προωθείται είναι ένα πείραμα ανθρωπολογικής μετάλλαξης των Ελλήνων της Κύπρου σε ανώνυμους καταναλωτές, δίχως συλλογική ταυτότητα. Ο Σάββας Μαστραππάς αναφέρεται στις συνομιλίες Χριστόφια – Έρογλου για το περιουσιακό, όπου οι προτάσεις Χριστόφια προσεγγίζουν και ξεπερνούν τα ανάλογα εδάφια του απορριφθέντος σχεδίου Ανάν. Ο Σόλων Αντάρτης από το κυπριακό indymedia περιγράφει πως ο Χριστόφιας, μπρος στους αποτυχημένους χειρισμούς του στο Κυπριακό και τις εντεινόμενες διαμαρτυρίες, προωθεί ως σχέδιο Β΄ για την επίτευξη των σκοπών του τη δημιουργία πολωτικού και εμφυλιοπολεμικού κλίματος στην Κύπρο. Τέλος, ο Άντης Ροδίτης, μέσα από το βιβλίο του Π. Περσιάνη Τα Πολιτικά της Εκπαίδευσης στην Κύπρο παρουσιάζει τη διαχρονική σύγκρουση, στο πεδίο της εκπαίδευσης, αυτών που έθεταν ως προτεραιότητα τη διατήρηση της ελληνικής ταυτότητας στην Κύπρο και των κατά καιρούς αντιπάλων τους.
Δημοσιεύουμε το τρίτο και τελευταίο μέρος του αφιερώματος για τον Ρήγα Φεραίο, όπου εκτός από το κείμενο του Γιώργου Κοντογιώργη για το όραμα του Ρήγα για την ελληνική δημοκρατία, περιλαμβάνεται και ο εκτενής διάλογος του Δημήτρη Καραμπερόπουλου με τον Γιώργο Καραμπελιά για το εάν ο Ρήγας υπήρξε ή όχι ο εκδότης των Χρησμών του Αγαθάγγελου.
Ακόμα στο Άρδην θα διαβάσετε μια συνέντευξη του συγγραφέα Δημήτρη Νόλλα, όπου με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο Ο καιρός του καθενός, από το οποίο παραθέτουμε εκτενή αποσπάσματα, κάνει μια συζήτηση με τον Γ. Καραμπελιά για την επαναστατική περιπέτεια του 20ού αιώνα και το ζήτημα της ένοπλης βίας.
Στο ίδιο τεύχος δημοσιεύονται δύο κείμενα για την εξέγερση στην Τυνησία, για τον σπουδαίο ζωγράφο και συγγραφέα Ράλλη Κοψίδη, που απεβίωσε πρόσφατα, μια ενδιαφέρουσα βιβλιοκριτική του Μητροπολίτου Ναυπάκτου Ιεροθέου, για το βιβλίο του Γ. Καραμπελιά, Κοραής και Γρηγόριος Ε΄, ένα κείμενο του Α. Γκορζ για την προσπάθεια του καπιταλισμού να χειραγωγήσει το οικολογικό κίνημα. Βιβλιοκριτικές, βιβλιοπαρουσιάσεις κ.ά.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου