Ιθαγενείς στην Κύπρο
«Ελλάδα-Κύπρος, ένας λαός, αγώνας κοινός»
Η πενθήμερη διαμονή των Ιθαγενών στην Κύπρο ήταν από πολλές απόψεις διαφορετική από οποιαδήποτε άλλη εκδρομή των νέων του Άρδην και της Ρήξης. Κατ’ αρχάς σηματοδότησε, θέλουμε να ελπίζουμε, μια κοινή πορεία και μια συμπόρευση Ελλαδιτών και Κύπριων νέων. Φυσικά, ο στόχος τον οποίο θέσαμε πριν το ταξίδι και ο οποίος πραγματώθηκε ήταν η γνωριμία και η κατανόηση της κυπριακής ιστορίας, κοινωνίας και πραγματικότητας από τους Ιθαγενείς. Η Κύπρος φυσικά και δεν είναι μακριά και θέλαμε, με αυτό το ταξίδι, να το κατανοήσουν όλοι, πως αποτελεί ένα κατεχόμενο ελληνικό έδαφος και πως δεν θα σταματήσουμε να παλεύουμε και να δρούμε μέχρι την τελική απελευθέρωση.
Τ ην πρώτη μέρα διοργανώσαμε μια εκδρομή σε ορεινές περιοχές της Κύπρου, φυσικά στον Μαχαιρά, στο μοναστήρι και στο κρησφύγετο του Γρηγόρη Αυξεντίου. Θεωρήσαμε αναγκαία τη στοιχειώδη γνωριμία των παιδιών από τη Θεσσαλονίκη, Αθήνα και την υπόλοιπη Ελλάδα με τον αγώνα του υπαρχηγού της ΕΟΚΑ και γι’ αυτό, εκεί, μπροστά στην είσοδο του κρησφύγετου, συζητήσαμε για τη θυσία του ήρωα. Ακολούθως ανεβήκαμε στο μοναστήρι και ένας μοναχός μάς αφηγήθηκε την ιστορία της Παναγίας του Μαχαιρά. Επόμενος σταθμός των Ιθαγενών ήταν τα Λεύκαρα, γνωστά για τον κοσμοπολίτικο και τουριστικό τους χαρακτήρα και το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης. Αφού επιστρέψαμε στη Λευκωσία, διοργανώσαμε μια συζήτηση Κυπρίων και Ελλαδιτών για την υφιστάμενη κατάσταση στο κυπριακό πανεπιστήμιο και στην κυπριακή κοινωνία γενικότερα.
Την επομένη, οι Ιθαγενείς, όπως έπρεπε, γνώρισαν τη Λευκωσία. Μετά από μια επίσκεψη στα Φυλακισμένα Μνήματα και την περιήγηση σε χώρους, που άφησαν την τελευταία τους πνοή ήρωες όπως ο Καραολής κι ο Παλληκαρίδης, δεν μπορούσαμε να παραλείψουμε το Μουσείο Αγώνος και την ουσιαστική γνωριμία με τον ενωτικό εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α. Βεβαίως, είναι αναγκαίο για όποιον ασχολείται με την Κύπρο να γνωρίζει για τον αγώνα του 1955-59. Το περπάτημα κατά μήκος της Πράσινης Γραμμής νομίζω πως έδωσε σε όλους να καταλάβουν το πραγματικό πρόσωπο της τουρκικής κατοχής. Έγινε κατανοητό, και από κοντά, ότι το κυπριακό είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής και όχι δικοινοτική διένεξη. Το βράδυ συμμετείχαμε στην εκδήλωση διαμαρτυρίας για την πολιτική Χριστόφια στο προεδρικό μέγαρο, που διοργάνωσε η Πρωτοβουλία Εθνικής και Κοινωνικής Παρέμβασης.
Είναι σημαντικό λοιπόν το ότι αυτή η εκδρομή έγινε σ’ αυτή τη χρονική στιγμή, όπου Ελλάδα και Κύπρος βρίσκονται στη χειρότερη κατάσταση εθνικά, κοινωνικά και οικονομικά. Και είναι αναγκαίο Ελλαδίτες και Κύπριοι να υλοποιήσουμε το «Ελλάδα-Κύπρος, ένας λαός, αγώνας κοινός», γιατί μόνο ενωμένοι θα νικήσουμε τους νεο-οθωμανούς, Τούρκους και ελληνόφωνους. Γι’ αυτό οι νέοι σήμερα, ειδικά από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, όφειλαν να κάνουν αυτό το ταξίδι, έπρεπε να γνωρίσουν την Κύπρο πέρα από κείμενα σε εφημερίδες και το βιβλίο ιστορίας της έκτης δημοτικού. Η σύσφιξη των σχέσεων Ελλαδιτών και Κύπριων νέων ελπίζουμε ότι θα μας προσφέρει ένα μέλλον πιο αισιόδοξο.
Τέλος, μέσα σ’ αυτή την αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων σε Ελλάδα και Κύπρο, θεωρήσαμε ότι ήταν επιτακτικό το ταξίδι των Ιθαγενών, γιατί μόνο ο λαός θα αντισταθεί στο παιχνίδι που παίζεται εις βάρος του. Οι νέοι οφείλουν να γνωρίζουν την ιστορία και την υφιστάμενη κατάσταση σε ολόκληρο τον ελληνισμό, μέρος του οποίου αποτελεί και η Κύπρος, αν θέλουν να αλλάξουν τα πράγματα, να αντιδράσουν. Είναι προς τιμήν των Ιθαγενών που επισκέφτηκαν το νησί και ελπίζουμε κι άλλοι πολλοί Ελλαδίτες νέοι να πράξουν το ίδιο, ώσπου χίλια λουλούδια να ανθίσουν. Ο ελληνικός πολιτισμός πρέπει να μείνει ζωντανός σε Ελλάδα και Κύπρο έως ότου δικαιωθούμε, εθνικά και κοινωνικά. Άρα, τελειώνοντας, χρειάζεται να πούμε ότι ο στόχος των Ιθαγενών γι’ αυτό το ταξίδι πραγματοποιήθηκε και η νεολαία σε Ελλάδα και Κύπρο είναι έτοιμη για νέους αγώνες…
τις επόμενες μέρες θα δημοσιευτεί εκτενές φωτογραφικό αφιέρωμα…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου